Wat is astigmatisme ?

Heb je soms last van een wazig beeld? En kan je niet goed zien van ver én van dichtbij? Dan heb je waarschijnlijk last van astigmatisme.

Wat houdt astigmatisme precies in ?

Astigmatisme is een cilindrische afwijking en komt vaak voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Als je astigmatisme hebt, heb je problemen met ver én dichtbij zien. Dat komt omdat het hoornvlies niet rond is, maar ovaal. Vergelijk het met een rugbybal, in plaats van een voetbal. Dit vervormt je beeld: een rond voorwerp zie je dan eerder ovaal. 

wat is astigmatisme

Wat veroorzaakt astigmatisme ?

Eigenlijk is er nog steeds geen rechtstreekse oorzaak gevonden voor deze oogaandoening. Uit onderzoek blijkt wel dat astigmatisme meestal aangeboren is en erger kan worden bij veroudering. Daardoor klagen de meest mensen er pas over op latere leeftijd, ook al hebben ze de aandoening al van bij de geboorte. 

Astigmatisme kan soms ook veroorzaakt worden doordat het hoornvlies gekwetst werd, bijvoorbeeld tijdens een operatie aan het oog of bij een ernstig ongeval. Ook keratoconus, een zeldzame aandoening, kan een sterke vorm van astigmatisme veroorzaken. Keratoconus maakt dat het hoornvlies stilaan verdunt, waardoor de beelden die het netvlies opvangt, minder scherp zijn.

astigmatisme2

Hoe astigmatisme behandelen ?

Mensen met astigmatisme hebben vaak een zeer wazig beeld. Contactlenzen, een bril of zonodig een chirurgische ingreep kunnen helpen.

Zowel contactlenzen als een gewone bril corrigeren het zicht door de ongelijke kromming van het hoornvlies te compenseren. Corrigerende contactlenzen of torische lenzen zijn meestal even doeltreffend als een corrigerende bril om de symptomen weg te nemen. Je kiest gewoon wat jou het beste bevalt.

W3Schools

Bij een ernstige vorm van astigmatisme, kunnen de ‘standaard’ middelen als brillen of lenzen echter niet meer helpen. Genezen met een bril of contactlenzen kan sowieso nooit. De aandoening blijft bestaan, maar het zicht wordt wel beter.

Echt genezen kan astigmatisme alleen door een chirurgische ingreep. Dan wordt er een sneetje gemaakt in het hoornvlies, dat vervolgens tot het juiste formaat wordt vervormd door de kromming te verwijderen. Ook een speciale laserbehandeling kan het oog corrigeren door, in het gunstigste geval, de oogsterkte te verminderen.