Om te beginnen moet een zonnebril je ogen beschermen tegen de uv-straling van de zon. Voor veel mensen is een zonnebril vooral een modieus item, en dat is het natuurlijk ook. En laten we eerlijk zijn: een zonnebril van een tientje beschermt je ogen niet altijd optimaal.

Maar waar moet de zonnebril dan precies aan voldoen om een goede bescherming voor de ogen te zijn? Waar moet je op letten bij het kopen van de zonnebril? Daar geven wij je hier alle informatie over.

UV-bescherming

Een goede UV-bescherming is de belangrijkste functie van de zonnebril. De zon maakt je blij en zorgt voor extra vitamine D, maar te veel zon is helaas niet zo goed voor je en ook niet voor je ogen. Langdurige blootstelling aan UV-straling verhoogt namelijk het risico op cataract, ook wel staar genoemd. Helaas wordt deze schade pas merkbaar op latere leeftijd. Zelfs na een maandenlange backpack verlof zonder zonnebril, zal de schade dus niet gelijk merkbaar zijn aan het hoornvlies. Maar op oudere leeftijd zal de kans op staar ernstig toenemen. En dat willen we voorkomen! Uit onderzoek is gebleken dat 20% van alle gevallen van staar veroorzaakt is door langdurige en overmatige blootstelling aan UV-straling. 

  UV400 of 100% UV-bescherming

UV400 of 100% UV-bescherming

Koop daarom altijd een zonnebril met het label ‘UV400’ of ‘100% UV-bescherming’ om er zeker van te zijn dat je ogen goed beschermd worden.

En onthoud: vitamine D wordt niet aangemaakt via de ogen, maar via de huid; dus daar hoef je het ook niet voor te laten.

Verschillende soorten glazen

verschillende soorten glazen
  • Grijze glazen geven het meest echte en rustigste beeld.
  • Bruine glazen geven een sprekend en helder beeld. 
  • Max bruin/oranje glazen verhogen het contrast zodat je optimaal zicht hebt in het verkeer.
  • Groene glazen geven helder beeld en laten de kleuren door waar het menselijk oog het meest gevoelig voor is. Fel licht wordt door deze glazen tegengehouden.
verschillende soorten glazen

Jong geleerd...

Kinderogen zijn nóg kwetsbaarder voor schadelijke UV-straling dan ogen van volwassenen. Dit komt doordat de pupil groter is en de ooglens minder beschermend pigment bevat. Een goede zonnebril met 100% UV-bescherming is daarom juist voor kinderen erg belangrijk. En bovendien geldt ook voor deze goede gewoonte: jong geleerd is oud gedaan

zonnebril kinderen

Nog meer tips

  • Vorm: kies een zonnebril die qua vorm goed past bij je gezicht en die groot genoeg is. Je zonnebril houdt dan zoveel mogelijk (in)direct zonlicht uit je ogen.
  • Absorptie: een zonnebril met een CE-markering van 3 of hoger beschermt je ogen optimaal tegen verblinding. Een CE-markering 3 betekent dat de absorptie minimaal 75% is.
  • Polariserend: zit je veel op de weg of ga je in de zomer het water op? Denk dan eens aan polariserende glazen. Deze filteren de schitteringen van de zon in het water of op natte wegen en zorgen zo voor een heerlijk rustig en contrastrijk beeld.
  • Materiaal: kies bij voorkeur een zonnebril uit die glazen bevat die gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat. Dat voorkomt vervelende krassen die je gezichtsveld kunnen beïnvloeden. 

Meer advies van Hans Anders