Het komt veel mensen bekend voor. Een piep of een toon in het oor. Je kunt het krijgen na een avondje uitgaan of een plotseling hard geluid, bijvoorbeeld een vuurwerkknal. Het is in feite een kleine beschadiging van je gehoor. Meestal verdwijnt de piep of het suizen weer. Merk jij dat het oorsuizen niet meer weggaat? Lees dan even verder.

De oorzaak

Wat nu, als je merkt dat het oorsuizen of de piep niet verdwijnt? Dan is het tijd om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan vaststellen wat de oorzaak van het oorsuizen is. Het zou kunnen dat iets als oorsmeer de boosdoener is. Dat is makkelijk te verhelpen.

Oorsuizen kan echter ook het gevolg zijn van beschadiging van je gehoor. De harde muziek tijdens festivals, in een discotheek of via je eigen koptelefoon is een bekende veroorzaker van gehoorschade. In dat geval is er helaas geen zicht op genezing: het gehoor kan zichzelf niet herstellen.

Eerste hulp bij oorsuizen

Eerste hulp bij oorsuizen

Het idee dat het oorsuizen nooit meer weggaat, is even slikken. Er zijn nu twee dingen die je kunt doen. Stress en emotionele gevoelens kunnen de klachten verergeren. Probeer daarom manieren te vinden waardoor je stress van je af kunt schudden.

Overweeg daarnaast een speciaal hoortoestel voor oorsuizen: een tinnitus-hoortoestel. Veel mensen hebben hier baat bij. Dit hoortoestel zorgt voor een maskeergeluid, precies op de frequentie van het oorsuizen, waardoor je het oorsuizen minder opmerkt.

Een hoortoestel voor oorsuizen

Een tinnitus-hoortoestel is een apparaatje wat het oorsuizen draaglijker maakt, omdat je er minder van merkt. Er zijn behoorlijk slimme varianten van te koop, zoals een exemplaar dat in combinatie met een app voor relax-geluiden zorgt. Inclusief timer. Kun je makkelijker in slaap komen. Dat is nog eens een voordeel van een nadeel.

Dankzij goede afspraken krijg je bij ons de maximale vergoeding van je zorgverzekeraar voor je hoortoestel.

Meer advies van Hans Anders