1.

Was je handen

2.

Doe je lens uit en voeg vloeistof toe

3.

Poets 20 seconden

4.

Even naspoelen met vloeistof

5.

Doe de lens in een bakje en voeg vloeistof toe

Proper maken staat maar zelden bovenaan een favorietenlijstje. Dat weten we wel. Maar wil je lenzen dragen, of beter gezegd, wil je lenzen dragen zonder je ogen te ruïneren, dan hoort er een beetje poetswerk bij.

Het goede nieuws is: na een paar keer is lenzen proper maken een routineklus en binnen een minuutje geklaard.

De ultieme schoonmaakroutine

Hoe zat het ook alweer? De meest standaard schoonmaakroutine, waarbij je de lenzen elke dag even handmatig proper maakt, bestaat uit de volgende stappen:

  • Was je handen voordat je je lenzen aanraakt. En droog ze af met een pluisvrije doek.
  • Haal een lens uit je oog en leg deze in je handpalm. Druppel er wat lenzenvloeistof op. Poets de lens door er ongeveer 20 seconden met je vingertop overheen te wrijven. Maak geen draaiende beweging, want hierdoor kan de lens scheuren.
  • Check of de lens aan beide kanten goed proper is geworden en spoel na met lenzenvloeistof.
  • Leg de propere lens in het midden van de lenzenhouder. Op zo’n manier dat-ie niet tussen de deksel kan komen. Giet er een beetje lenzenvloeistof bij, zodat de lens helemaal “onder water” staat.
  • Draai het deksel op de lenshouder en laat je lens lekker badderen. Minstens 6 uur.

Klaar? Herhaal deze stappen daarna met de andere lens.

Harde lenzen proper maken

Draag je harde lenzen? Het voordeel van harde contactlenzen is dat ze jarenlang mee kunnen gaan, zolang je sterkte niet verandert en je ze goed onderhoudt. Harde lenzen proper maken is precies hetzelfde als zachte lenzen proper maken.

Schoonmaakroutine
Schoonmaakroutine

Extra tips voor propere lenzen

Hierboven staat hoe je je lenzen proper goed moet maken. Daarnaast geven we je nog een aantal tips.


Lenzendoosje proper maken

Zorg ook goed voor de lenzenhouder: voorkom dat er vuil inkomt, giet lenzenvloeistof uit de houder als je je lenzen ingezet hebt en spoel de lenshouder af met lenzenvloeistof. Niet met kraanwater dus! In kraanwater kunnen bacteriën zitten die infecties kunnen veroorzaken.

En we weten dat het verleidelijk is of dat je het misschien oprecht vergeet maar: draag je lenzen niet langer dan de voorgeschreven draagtijd.

De opening van de contactlensvloeistof

Doe voorzichtig bij het inschenken van de vloeistof, probeer de opening van de fles niet aan te raken, zodat deze zo steriel mogelijk blijft. 

Lenzen proper maken

Proper maken voorkomt problemen met je lenzen

Dat proper maken is echt, echt belangrijk om probleemloos lenzen te blijven dragen. Even poetsen voorkomt dat aanslag of schimmels zich ophopen op je lenzen. Schimmels, op je oog?! Dat idee alleen al moet toch reden genoeg zijn om je lenzen proper te maken. Blijft de aanslag zitten, dan kijk je steeds waziger door je contactlenzen (vergelijk het met een smerige ruit).

En dan kunnen er oogirritaties, allergieën of afweerreacties ontstaan. Een vieze laag op je lens belemmert de bevochtiging door tranen en dus krijg je droge ogen. Siliconen hydrogellenzen hebben een poreuzer oppervlak dan andere lenzen en zijn dus nog gevoeliger voor vuil.

Meer advies van Hans Anders