U heeft een hoortoestel aangeschaft om beter te kunnen horen. En nu wilt u natuurlijk zo goed en zo lang mogelijk van uw hoortoestel genieten. Daarom is het belangrijk om uw hoortoestel regelmatig te reinigen. Hoe? Dat leggen we graag uit.

Waarom uw hoortoestel reinigen?

De eerste reden om uw hoortoestel te reinigen, is voor de hygiëne. Daarnaast gaat een goed onderhouden hoortoestel gewoon veel langer mee. Hoe beter u het proper maakt, hoe langer de levensduur van het hoortoestel.

Hoe moet u het hoortoestel proper maken?

Hoe u uw hoortoestel moet reinigen, hangt af van het type hoortoestel. Belangrijk is dat uw het hoortoestel in elk geval dagelijks schoon wrijft met een zachte, droge doek of tissue.

Gebruik geen alcohol, oplosmiddelen of gewone schoonmaakmiddelen. Deze kunnen uw hoortoestel beschadigen. Uw audioloog heeft speciale reinigingssets voor hoortoestellen te koop, of bestel direct via onze webshop.

Hoortoestellen

Hoortoestel achter het oor reinigen

Heeft u een hoortoestel dat achter uw oor zit? Dan zit het hoortoestel met een slangetje vast aan het oorstukje. Het hoortoestel zelf maakt u proper met een hygiënisch doekje, dat bacteriën doodt.

Het oorstukje maakt u proper met een vochtige doek. Daarnaast adviseren we het oorstukje wekelijks te reinigen met een bruistablet. Deze maakt oorsmeer zacht en doodt bacteriën. Met een ragertje houdt u het ontluchtingskanaal van het oorstukje proper.

Hoortoestellen

Onzichtbaar hoortoestel reinigen

Draagt u uw hoortoestel in het oor? Dan is er veel contact met huidvetten en oorsmeer en is elke dag reinigen geen overbodige luxe. Maak het hoortoestel proper met een desinfecterend doekje.

Ook is het belangrijk dat u de microfoon opening proper houdt. Hiervoor krijgt u van de audioloog een speciaal borsteltje. De filter moet u, afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer, eens in de een of twee maanden vervangen.

Luidspreker in het oor

Luidspreker in het oor reinigen

Wanneer u een hoortoestel heeft met een speaker in het oor, gaat proper maken als volgt: Aan de speaker zit een dome. Dit is een soort siliconen parapluutje. Maak deze minimaal een keer per week proper met een hygiënisch doekje. Hiermee verkleint u de kans dat de filter verstopt raakt.

Het hoortoestel zelf kunt u ook met een hygiënisch doekje proper maken. De filter moet eens per maand of twee maanden vervangen worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer.

Uw hoortoestel laten drogen

Gebruikt u uw gehoorapparaat dagelijks, laat het dan ook dagelijks drogen. De audioloog verkoopt hiervoor speciale droogdozen. Bij Hans Anders heten deze Perfect Dry Luxe.

De uv-lamp in de doos verwarmt het hoortoestel, zodat vocht verdampt. Bovendien doodt het uv-licht ook nog eens bacteriën. In de nieuwste hoortoestellen met oplaadbare luidsprekers zit een droogfunctie ingebouwd. Zo wordt uw gehoorapparaat droog terwijl u hem oplaadt.

Advies van de audioloog

De audiologen van Hans Anders staan voor u klaar. Ook als u vragen heeft over het proper maken van uw hooroplossing of gehoorapparaat.