Als je eigenlijk een (andere) brilsterkte nodig hebt, kan dit hoofdpijn veroorzaken. Jouw ogen moeten zich namelijk extra inspannen om te kunnen zien. Het komt ook voor dat je juist hoofdpijn hebt als je een bril draagt. Heb jij hoofdpijn door het wennen aan je bril? Soms is deze hoofdpijn van korte duur, maar een soms blijft het aanhouden. Dan is het zaak om te achterhalen waar deze hoofdpijn precies door wordt veroorzaakt. Hieronder lees je over enkele situaties en problemen met je bril die kunnen leiden tot hoofdpijn.

Nieuwe bril? Wennen aan de correctie

Een eerste mogelijkheid is dat de gewenningstijd aan een nieuwe bril tijdelijk hoofdpijn veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst een bril draagt. Of wanneer de oogcorrectie van je nieuwe bril sterk wijzigt ten opzichte van je oude bril. Dit kan een apart gevoel geven.

Misschien moeten jouw ogen aan het verschil tussen je oude en nieuwe bril wennen. Hoe lang je moet wennen aan een nieuwe bril is bij iedereen anders. Het wennen aan je nieuwe bril en de bijbehorende hoofdpijn zijn in de meeste gevallen maar tijdelijk.

Verkeerde brilsterkte

Hoofdpijn kan ook ontstaan als er een overcorrectie gemeten is. Dit kan bij bijziendheid, verziendheid of bij astigmatisme. In het geval van overcorrectie bij bijziendheid, is de negatieve sterkte te groot. 

Iemand die bijziend is kan met deze glazen beter zien dan iemand zonder bril. Toch moet de ooglens zich daarbij extra inspannen om scherp te zien. Door de verkeerde sterkte in je bril kun je symptomen als hoofdpijn ervaren.  

Te positief brillenglas

Bij verziendheid kan de sterkte van een brillenglas te positief zijn. Dit komt vooral voor bij leesbrillen. Wanneer de glassterkte te positief is, moet de tekst dichterbij worden gehouden om scherp te zien. 

Een leesbril is berekend op een afstand van ongeveer 40 cm. Staat je beeldscherm verder weg en draag jij een leesbril, dan zorgt dit voor een onscherp beeld. 

In beide gevallen moeten je ogen zich inspannen, wat hoofdpijn tot gevolg kan hebben.

Verkeerde glazen bij cilindrische afwijking

Het meest voorkomende ‘verkeerde brillenglazen’ komt voor bij een oogmeting van iemand met astigmatisme, een cilindrische afwijking. Hierbij is er correctie nodig met twee verschillende sterktes door middel van een torisch glas.

Als de glazen bij astigmatisme niet correct voelen en moeten worden aangepast, kan dit zorgen voor hoofdpijn. Om dit probleem te voorkomen geeft de opticien meestal niet de volledige oogcorrectie.

Brillenglas staat niet recht voor pupil

Bij een slecht gecentreerde bril staat het middelpunt van het brillenglas niet recht voor de pupil. Dit heeft een prismatisch effect tot gevolg.

Prisma's zorgen voor een beeldverplaatsing. Hierdoor moeten de ogen zich inspannen om de beelden op elkaar te houden. Deze ooginspanning kan hoofdpijn veroorzaken.

Hoe sterker de oogcorrectie, hoe erger het prisma effect en dus hoe groter de kans op hoofdpijn. Als je een bril koopt die eigenlijk te groot is (waarbij de pupilafstand niet klopt), kan dit hoofdpijn veroorzaken.

Ook kan het zijn dat een bril niet goed is afgesteld. Hij kan te hoog staan, schuin, niet goed geïnclineerd of de bril kan te vlak zijn. Zelfs als de glazen goed zijn gemonteerd, is het belangrijk dat je bril goed op je neus zit.

Wennen aan een bril

Ontspiegelde of niet ontspiegelde glazen

Minder voorkomend, maar toch een mogelijkheid van hoofdpijn is het dragen van niet ontspiegelde glazen. Bij gewone brillenglazen die niet zijn ontspiegeld, kan de reflectie op de glazen soms hinderlijk zijn.

Ontspiegelde glazen beperken deze hinderlijke reflectie. De reflectie van het licht op je brillenglazen kan na langdurig fixeren hoofdpijn geven. Wanneer er weinig reflectie op je glazen is, zal dit gevoel merkbaar beter zijn.

Ontspiegelde glazen

We adviseren je om ontspiegelde brillenglazen te dragen als:

  • Je vaak in een (donkere) omgeving bent met felle lampen
  • Je veel ‘s avonds autorijdt
  • Je vaak langdurig op een beeldscherm kijkt
Lees meer over ontspiegelde glazen

Hoofdpijn bij multifocale bril

Multifocale glazen corrigeren zowel bijziendheid als verziendheid. Dit heeft als voordeel dat je op alle afstanden scherp ziet. Je hoeft dus niet te wisselen tussen een bril voor veraf en een leesbril.

Bovenin het glas zit de oogcorrectie voor veraf en onderin het glas is een correctie voor dichtbij. Dit onderste gedeelte geeft een wazig beeld bij het veraf kijken.

Het kan zijn dat je in het begin even moet wennen aan een (nieuwe) multifocale bril. Dit kan al na enkele uren, maar soms ook pas na enkele dagen. Tot die tijd zal je met je eerste multifocale bril extra inspanning moeten leveren om scherp te zien. Dit kan lichte hoofdpijn tot gevolg hebben.

Extra dunne glazen

Bij zware correcties wordt vaak aangeraden om verdunde glazen aan te schaffen. Dit is een goede raad, omdat deze glazen er mooier uitzien en minder wegen. Je geniet dus van een groter draagcomfort.

Het is ook mogelijk dat hier tijdelijke aanpassingsproblemen voorkomen. Verdunde glazen zijn namelijk veel vlakker dan gewone. Deze eigenschap veroorzaakt soms hoofdpijn, vooral bij te grote brillen. In de meeste gevallen verdwijnen de problemen na verloop van tijd vanzelf.

We staan voor je klaar

We staan voor je klaar

Zoals je leest zijn er verschillende oorzaken voor hoofdpijn gerelateerd aan je ogen of bril. Natuurlijk kun je altijd bij één van onze Hans Anders opticiens terecht voor een deskundig oogadvies. Zij vertellen je graag meer. Maak eenvoudig online een afspraak voor een oogmeting en advies.

Meer advies van Hans Anders