Heb je moeite met het lezen van verkeersborden op een grote afstand? Of merk je dat je gezichten niet makkelijk herkent op straat? Dan kan het zijn dat je bijziend bent. Wat dat betekent? Dat leggen we graag aan je uit.

Wat merk je?

Bij mensen die geen bril nodig hebben om scherp te kunnen zien, wordt het licht dat in het oog valt zo gebroken door het hoornvlies, dat het precies op het netvlies valt. Wanneer dat niet het geval is, valt het licht niet op het netvlies, maar voor of achter het netvlies en heb je een bril of contactlenzen nodig om beter te kunnen zien.

We spreken dan van een brekingsafwijking of refractieafwijking. Er zijn drie soorten brekingsafwijkingen: bijziendheid (ofwel myopie), verziendheid (ofwel hypermetropie) en astigmatisme (ofwel cilinder afwijking).

Bijziend

Wanneer ben je bijziend?

De betekenis van myopie of myoop wordt ook wel bijziendheid genoemd. Bij myopie is de oogbol te lang, waardoor de breking te sterk is en het licht dat in het oog valt niet op, maar voor het netvlies valt.

De plek waar het licht valt noemen we het brandpunt. Als er sprake is van bijziendheid, ligt het brandpunt dus vóór het netvlies. In het geval van myopie of bijziendheid kan iemand van dichtbij scherp zien, maar van veraf niet. Dit kan gecorrigeerd worden door het dragen van min-glazen.

En verziendheid dan?

Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid. Als je verziend bent, dan zie je dus juist heel scherp van veraf en wazig van dichtbij. We vertellen je ook graag meer over verziendheid.

Bijziendheid bij kinderen

Waar bijziendheid eerst vooral bij volwassenen voorkwam, is er een ontwikkeling waarbij steeds meer kinderen en jongeren bijziend worden. We weten niet precies waar die verandering vandaan komt, maar het komt waarschijnlijk doordat veel kinderen minder buiten spelen.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat kinderen en jongeren relatief veel tijd doorbrengen op een telefoon of tablet en ook computers zijn niet meer weg te denken thuis of op school.

Bijziendheid bij kinderen

Gelukkig is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er mogelijkheden zijn om myopie te remmen. Door bijvoorbeeld na iedere 20 à 30 minuten een korte pauze te nemen. Buiten spelen beschermt de ogen ook tegen myopie.

Veel buiten spelen en sporten is altijd goed en telt nog eens extra mee als je kind in de risicogroep voor bijziendheid valt. Het kan een hoge myopie van -6 of meer voorkomen, dus hup naar buiten met z’n allen 😊!

Twijfel je of je kind myopie heeft? Bekijk dan ons advies voor oogtesten bij kinderen.

Bijziendheid bij kinderen

Wat doe je als je bijziend bent?

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het brandpunt van de lichtstralen weer op het netvlies te laten vallen in plaats van ervoor, waardoor je van veraf ook weer scherp ziet. Een bril of contactlenzen helpen daarbij.

Andere opties zijn een implantlens met min-sterkte of een laserbehandeling waardoor een bril of lenzen niet meer nodig zijn.

Om erachter te komen of je een correctie nodig hebt en welke dan het meest geschikt zou zijn voor jouw ogen, kun je je het beste laten adviseren. Maak eenvoudig online een afspraak voor een gratis oogmeting in één van de Hans Anders winkels.

Meer advies van Hans Anders