Heb je last van rode ogen?

Rode ogen… Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Maar hoe worden die rode ogen veroorzaakt en wat kan je doen om rode ogen te verhelpen? Ontdek de oorzaken van en remedies tegen rode ogen.

Wat zijn rode ogen?

Als het transparante slijmvlies over het witte deel van het oog begint te irriteren, bestaat de kans dat het oogvlies rood wordt. Een aandoening die vaak voorkomt en ook verschillende oorzaken kan hebben.    

Hoe worden rode ogen veroorzaakt?

Pas als je de oorzaken kent, kan je er ook iets aan doen. De voornaamste oorzaken zijn:

Remedies tegen rode ogen

Oogdruppels helpen. Ze zullen je ogen snel en langdurig bevochtigen. Zo krijgen ze ook de nodige verfrissing. Neem zelf niet het initiatief om ze aan te kopen maar vraag eerst advies aan je oogarts. Hij zal nakijken of oogdruppels een oplossing kunnen bieden. Om oogdruppels te gebruiken hou je je hoofd achterover en kijk je naar omhoog (zo vermindert de knipperreflex). Trek nadien het onderste ooglid voorzichtig naar beneden en richt de druppel naar de buitenzijde van het oog. Sluit het oog daarna 30 seconden en druk het traankanaaltje dicht. Maak enkele oogbewegingen zodat de oogdruppels zich goed kunnen verspreiden.

Wil je rode ogen echt vermijden ? Beperk dan het roken, slaaptekort, alcohol en het urenlange scherm-kijken.

Heb je last van rode ogen door het langdurig dragen van contactlenzen ? Dan draag je best zo weinig mogelijk contactlenzen, zodat je ogen minder snel uitdrogen. Draag bijvoorbeeld geen contactlenzen tijdens het slapen of wanneer je naar het strand gaat. Ook in warme ruimten doe je beter je contactlenzen uit.

Wie snel last heeft van rode ogen door contact met schadelijke stoffen, vermijd best zo veel mogelijk het contact met deze stoffen. Ga je zwemmen, dan draag je een zwembril. Veroorzaakt make-up je rode ogen, probeer dan een ander merk.