Heb je last van rode ogen?

Rode ogen… Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Maar hoe worden die rode ogen veroorzaakt en wat kan je doen om rode ogen te verhelpen? Ontdek de oorzaken van en remedies tegen rode ogen.

Wat zijn rode ogen?

Als het transparante slijmvlies over het witte deel van het oog begint te irriteren, bestaat de kans dat het oogvlies rood wordt. Een aandoening die vaak voorkomt en ook verschillende oorzaken kan hebben.    

Hoe worden rode ogen veroorzaakt?

Pas als je de oorzaken kent, kan je er ook iets aan doen. De voornaamste oorzaken zijn:

 • Slaaptekort. Neem voldoende nachtrust.
 • Teveel alcohol.
 • Roken of het verblijven in rokerige ruimtes.
 • Allergieën. Raadpleeg hierover je arts.
 • Het gebruik van contactlenzen. Overleg met de opticien of oogarts of er een oplossing bestaat, zoals bijvoorbeeld minder lang lenzen dragen.
 • Een verkeerd gebruik van contactlenzen. Slapen met je lenzen maakt je ogen droog. Vermijd dus ook middagdutjes, tenzij je speciale lenzen hebt. Verwijder je lenzen ook tijdens een gezichtsbehandeling of massage. Vraag je af of het wel een goed idee is om ze te dragen als je naar het strand gaat, vooral als je van plan bent om heerlijk dutje te doen. Let op bij het föhnen van je haar. Als je erg gevoelige ogen hebt, dan kan zelfs dat leiden tot droge en rode ogen. Zet je lenzen in dat geval pas in na het föhnen.
 • In je ogen wrijven. Het irriteert je ogen en er kan ook vuil inkomen.
 • Droge lucht. Droge lucht van de verwarming of de airconditioning kan vermeden worden door een bakje water of een luchtbevochtiger te plaatsen.
 • Irriterende stoffen zoals make-up, zeep, tandpasta en shampoo, make-up remover, chloor en zeewater. Een zwembrilletje helpt bijvoorbeeld prima tegen chloor. Probeer bij het opmaken, haar wassen en verwijderen van make-up zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Maak vieze ooghoeken niet met je nagels of vingers schoon maar gebruik een schone, vochtige tissue of een proper wattenstaafje.
 • Langdurig televisiekijken of op de computer werken. Neem op tijd een pauze.
 • Luchtverontreiniging.
 • Droge ogen. Heb je last van droge ogen, overleg dan met de opticien of oogarts. Kunsttranen bieden een goede uitkomst.
 • Ontstekingen en infecties, en ziekten als hoge bloeddruk. In dit geval is het natuurlijk raadzaam om direct een arts te raadplegen.
 • Overmatig gebruik van oogdruppeltjes tegen rode ogen kan het probleem doen escaleren. Het vernauwt de bloedvaatjes waardoor het rood verdwijnt, maar nadien kunnen de bloedvaten meer opzwellen dan gewoonlijk.

Remedies tegen rode ogen

Oogdruppels helpen. Ze zullen je ogen snel en langdurig bevochtigen. Zo krijgen ze ook de nodige verfrissing. Neem zelf niet het initiatief om ze aan te kopen maar vraag eerst advies aan je oogarts. Hij zal nakijken of oogdruppels een oplossing kunnen bieden. Om oogdruppels te gebruiken hou je je hoofd achterover en kijk je naar omhoog (zo vermindert de knipperreflex). Trek nadien het onderste ooglid voorzichtig naar beneden en richt de druppel naar de buitenzijde van het oog. Sluit het oog daarna 30 seconden en druk het traankanaaltje dicht. Maak enkele oogbewegingen zodat de oogdruppels zich goed kunnen verspreiden.

Wil je rode ogen echt vermijden ? Beperk dan het roken, slaaptekort, alcohol en het urenlange scherm-kijken.

Heb je last van rode ogen door het langdurig dragen van contactlenzen ? Dan draag je best zo weinig mogelijk contactlenzen, zodat je ogen minder snel uitdrogen. Draag bijvoorbeeld geen contactlenzen tijdens het slapen of wanneer je naar het strand gaat. Ook in warme ruimten doe je beter je contactlenzen uit.

Wie snel last heeft van rode ogen door contact met schadelijke stoffen, vermijd best zo veel mogelijk het contact met deze stoffen. Ga je zwemmen, dan draag je een zwembril. Veroorzaakt make-up je rode ogen, probeer dan een ander merk.