Regelmatig last van je ogen? Dat kan erg vervelend zijn. Oogaandoeningen kunnen je slechter laten zien, pijn geven of andere klachten geven. Gelukkig zijn veel oogaandoeningen goed te behandelen of verhelpen.

Welke oogaandoeningen en oogziektes zijn er?

De meeste voorkomende oogafwijkingen zijn bijziendheid en verziendheid. Hierbij zie je van korte afstand goed en van veraf minder, en andersom. Ook oogklachten als droge ogen en zwarte vlekken zien komen veel voor. 

Wat zijn symptomen van oogaandoeningen? En welke oogaandoeningen zijn er nog meer? We zetten de bekendste oogziektes en oogafwijkingen onder elkaar.

Staar

Staar

De meest voorkomende oogaandoening is waarschijnlijk staar. Er zijn verschillende soorten staar. Ouderdomsstaar is het meest bekend.

Bij staar is de ooglens troebel. Je ziet wazig en ziet kleuren minder helder. Uiteindelijk krijgt iedereen op latere leeftijd staar. De een eerder en erger dan de ander.

Glaucoom

Ook glaucoom is een bekende (erfelijke) oogziekte. Bij glaucoom sterven netvliescellen af, waardoor een deel van je zicht minder wordt of uitvalt. 

De oogziekte glaucoom ontstaat door een verhoogde oogdruk. Met bepaalde oogdruppels kan de oogdruk verlaagd en het afsterven van cellen stopgezet worden. Lees meer over glaucoom en de behandeling ervan.

Scheelzien

Scheelzien

Bij scheelzien werken de ogen niet optimaal samen. De oorzaak is vaak dat bepaalde oogspieren te kort of te lang zijn. Aan scheel kijken is vaak wat te doen, zeker als je nog jong bent.

Behandelingen die we vaak zien, zijn afplakken, een bril dragen, oogspieroefeningen of een operatie. Lees meer over scheel kijken en wat eraan te doen is.

Nachtblindheid

Veel mensen zien slecht wanneer er weinig licht is. Gezonde ogen passen zich aan als het donker is. Je gaat dan na een tijdje beter zien in het donker. 

Is dit bij jou niet zo en blijf je slecht zien? Dan heb je misschien last van de oogaandoening nachtblindheid. Hier lees je meer over de symptomen en oplossingen van nachtblindheid.

Lui oog

Lui oog

Een lui oog komt veel voor bij jonge kinderen. Ze zien niet scherp, kijken scheel of kijken stiekem met één oog. Gelukkig wordt een lui oog vaak in een vroege fase ontdekt op het consultatiebureau. Hoe eerder je deze oogaandoening constateert, hoe groter de kans dat je de oogafwijking kunt genezen.

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves is eigenlijk geen oogziekte, maar een schildklierafwijking. Mensen met deze schildklierziekte hebben een snelwerkende schildklier. De symptomen zijn divers. 

Uitpuilende ogen komen veel voor. Ook kan het zijn dat je oogsterkte ineens sneller achteruit gaat. Mensen met deze oogaandoening doen er goed aan hun ogen regelmatig te laten controleren.

Meerdere brillen

Ziekte van Ménière

Bij deze aandoening wordt het evenwicht aangedaan. De ogen zijn ook onderdeel van het evenwichtsorgaan. Mensen met de ziekte van Ménière kunnen last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Ze kunnen weinig licht verdragen. Een tip als je deze aandoening hebt: overweeg twee losse brillen in plaats van multifocale glazen. Multifocale glazen kunnen je evenwicht verder verstoren.

Met oogklachten naar de opticien?

Heb je oogklachten die je niet kunt thuisbrengen? Zie je (opeens) minder goed of maak je je zorgen dat je een oogafwijking of oogaandoening hebt? 

Bij de opticien kun je altijd terecht voor advies. Misschien stuurt hij je door naar de huis- of oogarts. Misschien is een nieuwe bril voor jou wel de oplossing.

Meer advies van Hans Anders