Glaucoom wordt ook wel groene staar genoemd. Niet te verwarren met die andere vorm van staar, die meestal ontstaat wanneer men ouder wordt. Wat het is? Simpel gezegd het afsterven van netvliescellen, waardoor je gezichtsveld vermindert. Reden genoeg dus om glaucoom snel te laten behandelen.

Symptomen van glaucoom

Er zijn twee soorten glaucoom: ‘gewoon’ glaucoom en acuut glaucoom. Iedere soort heeft zijn eigen symptomen en klachten.

De eerste vorm komt het meeste voor. Je hebt dan last van vermindering van je gezichtsveld. Dat wil zeggen dat een deel van je zicht minder wordt of uitvalt.

Misschien merk je dat delen aan de zijkant wegvallen. Of zie je de auto’s van links of rechts niet meer goed aankomen.

Oorzaak van deze oogaandoening

Het ontstaan heb je vaak zelf niet in de gaten, omdat je meestal geen klachten hebt. Daarom noemen ze het ook wel een visuele sluipmoordenaar.

De oorzaak? Dat is een verhoogde oogdruk. Dit is iets wat je niet voelt, maar er wél is. Vaak ontdekt de opticien het bij toeval, tijdens een controle.

Pijnlijke ogen en hoofdpijn

Wat is acuut glaucoom?

Hierboven hadden we het over de vorm van glaucoom die er langzaam insluipt. Maar er is dus ook een acute vorm. Dit komt niet zo vaak voor. Klachten die horen bij deze vorm zijn divers.

Pijn in en rond het oog komt voor. Je kunt rode en doffe ogen hebben. Ook wazig zien, hoofdpijn en misselijkheid komen voor.

Is glaucoom erfelijk?

Komt bij jou glaucoom voor in de familie? Het komt vaak bij meerdere personen in de familie voor, omdat het een erfelijke aandoening is. Weet je van je broers of zussen, vader, moeder of grootouders dat ze last hebben van glaucoom? Laat dan regelmatig je oogdruk meten bij de opticien.

Oogdruppels

Wat is de beste behandeling?

De hogere oogdruk laat netvliescellen afsterven. Deze cellen komen nooit meer terug. Het is dus slim je ogen en oogdruk regelmatig te laten controleren. Zeker als je merkt dat je gezichtsveld smaller wordt.

De opticien kan je doorsturen naar de huisarts. Deze verwijst je naar de oogarts als het nodig is. De behandeling van glaucoom is per persoon anders. Sommige mensen krijgen oogdruppels om de druk te verlagen. Het doel is altijd hetzelfde: glaucoom stopzetten en schade aan de oogzenuw voorkomen.

Kan glaucoom tot nachtblindheid leiden?

Soms schrijft de arts medicijnen voor die je pupil vernauwen. Dit is vooral lastig in het donker. Om scherp te kunnen zien in het donker, wordt je pupil normaal gesproken namelijk altijd groter. Als je pupil te klein is en blijft, kun je dus last van nachtblindheid krijgen.

Meer advies van Hans Anders