Draag jij lenzen, en wil je weten of je ermee kunt zwemmen of douchen? Lees dan ons advies. Wij zorgen voor alle informatie op een rij.

Zwemmen met lenzen: ja of nee?

Lenzen en water zijn geen goede combinatie. Het enige water waar ze mee in aanraking mogen komen, is het traanvocht van je oog. En de lenzenvloeistof. Je kunt dus beter niet gaan zwemmen met lenzen. Dat zit zo.

Water maakt van zachte contactlenzen een soort spons. De lens neemt op wat in het water zit. En in zwembadwater zitten dingen die je liever niet langdurig in je oog hebt: bacteriën, micro-organismen en chemicaliën. Je oog blijft hiermee in contact, totdat je de lenzen uitdoet. Het grootste risico van zwemmen met lenzen is dus de kans op een infectie van het oog.

Water zorgt er ook voor dat lenzen tijdelijk erg strak gaan zitten. Dit maakt het uitnemen moeilijker. Misschien dat je zelfs rode ogen krijgt.

Wat een pech, lens weg

Zwemmen met lenzen is dus ongezond voor je ogen. Maar er zijn ook praktische redenen om het uit je hoofd te laten. Allereerst is de kans groot dat je je lenzen kwijt raakt in het water. Ze kunnen uit je oog spoelen als je een duik neemt. Zeker als je harde lenzen draagt is dit waarschijnlijk. Deze contactlenzen drijven namelijk op de traanfilm, het vochtige laagje op je oogbol. Zout water zorgt er nog eens voor dat lenzen losser gaan zitten. Tijdens een dagje aan zee is het risico dat je je contactlenzen in het water kwijt raakt dus nog groter.

Lenzen uitdoen

Douchen met lenzen

Wat voor zwemmen geldt, geldt ook voor douchen. Ook al houd je je ogen dicht, er kan toch water in je ogen komen en dat wil je niet. Douchen met lenzen is dus ook geen goed idee. Ons advies is dus om voor het douchen je lenzen uit te doen, of je lenzen 's ochtends pas in te zetten na het douchen.

Lenzen uitdoen

'Kan ik dan helemaal niet zwemmen met lenzen?!’

Denk je nu dat je zojuist het grootste nadeel van contactlenzen hebt ontdekt? Stort je wereld in omdat je een echte waterrat bent? Het valt allemaal mee, er is een alternatief. Je kunt natuurlijk besluiten je lenzen gewoon even niet te dragen. Maar dit is alleen een optie als je nog een beetje ziet zonder lenzen. Een zwembril of duikbril kan een oplossing zijn, maar er kan altijd water onder komen. En dan komen je lenzen alsnog in contact met water. Wij raden je daarom aan om daglenzen te gebruiken.

Daglenzen

Zwemmen doe je met daglenzen

Zwemmen met daglenzen is een prima alternatief. Je spartelt naar hartelust rond in het water en trekt banen tot je het zat bent. Ondertussen zie je lekker scherp. Natuurlijk, voor daglenzen geldt hetzelfde als voor andere lenzen. Maar als je ze direct na je zwempartij uit je oog haalt en weggooit, is er niks aan de hand. Je ogen blijven niet in contact met de bacteriën. Eventueel kun je je ogen schoon spoelen, zodat bacteriën, micro-organismen en chemicaliën nog minder kans krijgen om kwaad te doen.

Daglenzen kun je makkelijk online bestellen als je al lenzen draagt. Twijfel je of heb je vragen? Anders stel je ze gewoon! Vragen staat vrij. Je mag altijd bij ons binnenlopen. Of maak een afspraak met onze contactlensspecialist wanneer het jou uitkomt door op de button hieronder te klikken.

Meer advies van Hans Anders