Een ontstoken oog is vervelend. Je ogen zien er niet goed uit en misschien voel je je niet fit. En het belangrijkste: je wilt er zo snel mogelijk vanaf! Wat te doen bij een als je oog ontstoken is? Onze opticien geeft antwoord.

Ontstoken oog

Symptomen van ontstoken oog

Allereerst, hoe ziet een ontstoken oog eruit? Rode ogen zijn het meest voorkomende symptoom. Je oogwit is op één plaats of helemaal rondom je iris rood.

Het kan ook zijn dat er waterige of witte afscheiding uit je oog of beide ogen komt. En heb je een rode plek op je ooglidrand? Dan is waarschijnlijk je talgklier ontstoken.

Oorzaken ontstoken ogen

Een ontstoken oog komt door iets externs als een virus, bacterie of schimmel. De oorzaak kan ook intern zijn. Bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van lenzen. 

Opticiens zien dagelijks mensen die hun lenzen niet goed onderhouden. Dan kunnen lenzen gaan schuren op je hoornvlies. Met soms ontstoken ogen tot gevolg.

Zit je oog ’s morgens dichtgeplakt? Dat is vaak het gevolg van een bacteriële ontsteking. Heb je meer waterige afscheiding? Dan is een virus waarschijnlijk de boosdoener.

Is een ontstoken oog besmettelijk?

Een ontstoken oog kan zeer besmettelijk zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk van het oog af te blijven en je handen steeds te wassen voor en na eventueel wrijven in je ogen.

Hoe voorkom je een ontstoken oog?

Met goede hygiëne is een ontstoken oog te voorkomen. Heb je lenzen, laat dan ieder half jaar je ogen checken. En laat maandlenzen niet stiekem zes weken zitten. 

Veel lenzendragers denken dat ze niet op controle hoeven als hun sterkte gelijk blijft. Dit is niet waar. De opticien kijkt met een microscoop hoe je ogen en de lenzen eruit zien. Dat is belangrijk om problemen tijdig te ontdekken.

Lenzen

Zo voorkom je een ontstoken oog

  • Met goede hygiëne
  • Draag je maandlenzen niet stiekem iets langer
  • Heb je lenzen? Laat ieder half jaar je ogen checken
Maak een afspraak
Oogdruppels

Tips bij behandelen ontstoken oog

Toch een ontstoken oog te pakken? Dan wil je weten hoe je er vanaf komt. Het is ten eerste belangrijk om zoveel mogelijk van je oog af te blijven. Vaak gaat het dan vanzelf over. Je kunt het oog eventueel met schoon, lauw of warm water deppen. Wil je er sneller vanaf, ga dan naar de huisarts. Die kijkt of het bindvlies of het hoornvlies ontstoken is. En heeft misschien een oogzalf of ander middel voor je waardoor je al snel verbetering merkt.

Helpen oogdruppels bij een ontstoken oog? Alleen als je huisarts of oogarts ze voorschrijft. Koop dus geen standaard oogdruppels voor droge ogen, die doen niets.

Lenzenvloeistof

Ontstoken ogen en lenzen

Draag je lenzen, dan zijn er nog wat dingen die je kunt doen. Naast je ogen regelmatig laten controleren, is goede lenzenvloeistof belangrijk. Met vloeistof voor gevoelige ogen kun je oogontsteking voorkomen.

Hier vind je meer informatie over het kiezen van de juiste lenzenvloeistof. Heb je toch een oogontsteking te pakken? De regel bij contactlenzen en oogontsteking is: doe je lenzen uit en zet je (reserve)bril op tot de ontsteking over is. Bespreek met je opticien of je je lenzen daarna moet vervangen.

Meer advies van Hans Anders