Hoe herken je een goede zonnebril?

Het belangrijkste bij een ‘goede zonnebril’ is de vorm van het montuur en beschermingsgraad van de glazen. Een zonnebril moet namelijk zo goed mogelijk beschermen tegen verblinding door de zon en tegelijk zoveel mogelijk UV-stralen filteren. Daarom moeten glazen groot genoeg zijn.

Zonnebrillen zijn er niet enkel voor in de zomer. Uiteraard zal je je bril meer dragen tijdens de warmste seizoenen, maar ook in de winter of herfst kan de zon fel schijnen. Zet ook dan zeker je zonnebril op!

Een zonnebril met of zonder UV-bescherming

Soms kom je een mooie zonnebril tegen die nog eens spotgoedkoop is. Vaak zijn dit gekleurde glazen zonder UV-bescherming. Deze beschermen je ogen onvoldoende. Van zodra het donker wordt verwijden de pupillen zich, waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen. De stralen kunnen tot pijnlijke ontstekingen van het bindweefsel leiden met blijvende schade aan het hoornvlies als resultaat. Weersta dus aan de verleiding, en koop zonnebrillen die voorzien zijn van een CE-kenteken. Het is trouwens een fabeltje dat een kwalitatieve zonnebril duur moet zijn. Bij Hans Anders vind je tal van leuke monturen voorzien van de juiste glazen, voor een meer dan betaalbare prijs!

TIP: Check de binnenkant van de beentjes van je bril. Wanneer je hier bijvoorbeeld ‘UV-400’ ziet staan, mag je zeker zijn dat de bril voldoende beschermt tegen schadelijke stralen.

Gerust met de Europese normen

De Europese normen leggen de filterkwaliteit vast. Koop dus alleen een zonnebril die een CE-kenteken draagt, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, of de bescherming tegen verblinding. Er zijn vijf categorieën van bescherming van 0 (tot 20% absorptie van het licht) tot 4 (92-97% lichtabsorptie).

0 - Bij bewolkt weer in de stad of binnen. Geeft geen bescherming.
1 - Bij gesluierde hemel met matig licht.
2 - Bij mooi weer.
3 - Bij hevig licht, op zee of in de bergen.
4 - Bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte. Niet gepast voor chauffeurs.

En in België?

Voor onze midden-Europese zon volstaat meestal de universele filtersterkte 2. Voor aan zee en op het strand is 3 zinvol, en bij het skiën op de gletsjer kies je best voor sterkte 4. Betekent dit dat je drie verschillende brillen nodig hebt? Nee hoor. Met een sterkte van 3 zit je goed in de meeste dagdagelijkse situaties.