Alle voordelen en nadelen van contactlenzen

Contactlenzen bieden zowel praktisch als esthetisch heel wat voordelen. Maar hebben ze ook nadelen? Lees hier alles over de pro's en contra's van lenzen.

Starten met lenzen

Kiezen voor een bril of voor lenzen is een heel persoonlijke keuze. Wij gidsen je door de voor-en nadelen van het lenzen dragen.

voor-nadelen-lenzen

5 voordelen van contactlenzen 

Lenzen zijn discreet en onzichtbaar

Als je schrik hebt dat je niet met een bril staat, of geregeld van stijl wil veranderen zijn lenzen een goede optie. Ze zijn onzichtbaar en hebben geen invloed op de vorm van je gelaat. Dit is een groot voordeel bij hogere correcties.  

In tegensteling tot wat vaak gedacht wordt kan je met lenzen nog steeds make-up dragen. Omdat er geen glazen zijn die je ogen vervormen hoef je je make-up ook nauwelijks aan te passen. 

Hoewel lenzen heel comfortabel zijn, is het nodig om af en toe af te wisselen tussen een bril en lenzen. Bijvoorbeeld wanneer je ogen wat droog zijn of wanneer je de lenzen 12 uur hebt ingehad. Anders dan bij lenzen kan je met een bril voor een elegante, gesofisticeerde of opvallende look kiezen. Bij Hans Anders vinden we samen vast een bril die perfect bij je gezicht, karakter en stijl past.

Lenzen zijn praktisch

Een van de grote voordelen van lenzen is dat je een volledig gezichtsveld hebt, zonder vervorming. Bovendien blijven de lenzen steeds mooi op de oogas zodat je correctie optimaal is.

Daarnaast heb je met lenzen nooit last van natte of aangedampte brilglazen bij temperatuurverschillen én kan je probleemloos een zonnebril zonder sterkte dragen.

Lenzen zijn ideaal voor wie graag sport

Voetballen of tennissen met een bril, dat kan al eens lastig zijn. Je bril verschuift door het zweten, je glazen dampen aan, je moet op je hoede zijn voor de bal die in het rond vliegt.

Voor mensen met een actieve of sportieve levensstijl zijn lenzen daarom de ideale oplossing. Geen dure bril die kapot kan, en je profiteert van een breed gezichtsveld tijdens de trainingen of wedstrijden.

Lenzen zijn interessant bij middelmatige of hoge correcties

Heb je een zware correctie nodig ? Dan hoef je niet voor dikke glazen te kiezen. Lenzen volgen je ogen en blijven perfect op de oogas zitten. Zo bieden ze je altijd de juiste scherpte in heel je gezichtsveld, zonder vervormingen.

Lenzen zijn ideaal voor sommige beroepen

Voor veel beroepen is een onberispelijk zicht een must. Contactlenzen zijn daarom een goede oplossing voor fotografen en zij die professioneel bezig zijn met microscopen, telescopen en optische instrumenten, maar ook voor chirurgen, beroepssporters en leden van de ordediensten.

Enkele nadelen van contactlenzen 

Contactlenzen zijn handig, onzichtbaar en nauwelijks voelbaar. Maar toch zijn er enkele nadelen. Als je start met contactlenzen is het altijd even wennen aan dat nieuwe gevoel. Je ogen kunnen tijdelijk wat droger en roder zijn. Sommige mensen hebben moeite om lenzen in te brengen. Maar met de juiste techniek en voldoende oefening heb je dit in geen tijd onder de knie.

Verder is er wat discipline nodig om je lenzen correct en hygiënisch te onderhouden en in te brengen. Lenzen geven namelijk sneller infecties, en die wil je absoluut vermijden. Kijk daarom altijd toe op een correct gebruik en een goed onderhoud.

Heel belangrijk is ook dat je lenzen maximaal 12 uur per dag mag dragen. Lenzen blokkeren de toevoer van zuurstof en voeding naar je hoornvlies, dus het is nodig om je ogen voldoende te laten ‘ademen’. Praat zeker over het onderhoud bij de aankoop van je lenzen. Je Hans Anders contactlensspecialist helpt je graag op weg.