Welke soorten en types lenzen bestaan er?

Passen maandlenzen beter bij mij dan daglenzen? Lees hier meer over de verschillende soorten en types contactlenzen!

starten met lenzen

Net als bij brillenglazen zijn er verschillende soorten lenzen. Op basis van je levensstijl en de frequentie waarmee je lenzen wil dragen kan je het geschikte type kiezen.

soorten-lenzen

Lenzen ingedeeld volgens draagduur

Daglenzen

​Daglenzen zijn zachte contactlenzen die je gedurende één dag kan dragen. Ze zijn ideaal voor sporadisch gebruik, zoals op vakantie of tijdens het sporten.

Ze zijn erg makkelijk in gebruik omdat ze geen onderhoud kosten. Je gooit ze na één dag weg, dus er is geen geknoei met lenzenvloeistof of het correct bewaren. Daglenzen zijn ideaal om af te wisselen met het dragen van een bril.

Weeklenzen

Weeklenzen zijn zachte contactlenzen die je een week lang kan dragen. Je draagt ze overdag en bewaart ze ’s nachts in een lenzenpotje met lenzenvloeistof.

Hygiënisch en correct gebruik is heel belangrijk voor de gezondheid van je ogen. 

Maandlenzen

​Maandlenzen zijn zachte contactlenzen die je maximaal 30 dagen kan dragen. Net als weeklenzen draag je ze overdag en doe je ze ’s avonds uit.

Ook hier is het hygiënisch omgaan en correct bewaren en reinigen van de lenzen essentieel voor de gezondheid van je ogen. 

Welk materiaal?

Dankzij het gebruik van innovatieve materialen is het dragen van lenzen erg comfortabel geworden. Je lenzenspecialist zal je de meest geschikte lens aanraden.

Hydrogel lenzen

Dit soort lenzen bestaat al langer als dag-, week- of maandlens. Deze lenzen transporteren over het algemeen minder zuurstof naar de ogen.

Silicone hydrogel lenzen

Silicone hydrogel lenzen zijn daglenzen, weeklenzen en maandlenzen van een speciaal materiaal dat vier keer meer zuurstof doorlaat dan andere lenzen. Ze laten je ogen ‘ademen’. Silicone hydrogel lenzen zijn dun en extreem soepel.

De meeste lensdragers vinden dit soort lenzen het fijnst om te dragen, omdat ze tal van voordelen hebben. Zo voorkomen ze droge ogen en zijn ze daarom perfect om te dragen achter de computer, maar ook tijdens het sporten of op vakantie.

Omdat de kans op irritatie kleiner is zijn ze ook gezonder voor je ogen, wat zorgt voor een witter oogwit en minder rode ogen.

En torische lenzen, wat zijn dat dan ?

Torische lenzen of contactlenzen met cilinder worden speciaal ontwikkeld voor ogen met astigmatisme. Als je astigmatische ogen of ogen met een cilinderafwijking hebt, zie je in 2 verschillende richtingen onscherp.

Een gewone zachte contactlens kan slechts één sterkte corrigeren, waardoor de andere onverbeterd blijft. Een torische lens corrigeert een oog dat in 2 richtingen een andere sterkte nodig heeft. 

Er zijn ook nog multifocale lenzen !

Multifocale lenzen zijn lenzen die je zowel veraf als dichtbij goed laten zien. Multifocale glazen in lensvorm zeg maar. De lenzen hebben drie kijkvelden: voor veraf, voor dichtbij en voor tussenin. Je ogen wisselen heel gemakkelijk tussen de verschillende velden. Deze lenzen zijn ideaal voor tijdens het te sporten, het autorijden en voor mensen met een actieve levensstijl