Welke bril past bij mij?

Brillen

Als je een bril gaat kiezen, is het goed om rekening te houden met de vorm van je gezicht en de kleur van je haar. Een bril kan namelijk de beste kanten van je gezicht benadrukken en minder sterke punten camoufleren. Ben je op zoek naar de beste look? Zoek dan naar een bril die het beste bij je past! 

Welke vorm bril past bij welk gezicht?

Bij elke gezichtsvorm passen weer andere zonnebrillen of brilmonturen. Daarom onderscheiden we verschillende gezichtsvormen en leggen we uit welke vorm montuur het beste bij je gezicht past.
Wil je weten hoe je jouw gezichtsvorm kunt herkennen? Ga dan voor de spiegel staan en doe (indien nodig) je haar opzij. Teken vervolgens de contouren van je gezicht op de spiegel met lippenstift of iets anders dat gemakkelijk te verwijderen is.
Klaar? Doe een stap naar achteren en bekijk welke vorm je op de spiegel ziet staan!

Vierkant gezicht: 

Heb je uitgesproken jukbeenderen, een breed voorhoofd en/of een hoekige kaak? Dat combineert het beste met ronde en ovale vormen. Deze montuurvormen verzachten de harde trekken. Je kunt beter niet kiezen voor vierkante hoekige monturen.

Rond gezicht:

Kies met een rond gezicht niet voor een rond montuur, want juist een contrasterende hoekige vorm zal je gezicht langer en slanker doen lijken. Een smalle vorm heeft de voorkeur, omdat dit de aandacht naar boven trekt, waardoor je gezicht er langer in plaats van ronder uitziet. Kies een montuur dat even breed of iets breder is dan het breedste deel van je gezicht.

Langwerpig gezicht: 

Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.

Diamantvormig gezicht: 

Als je brede jukbeenderen hebt met een smal voorhoofd en kin, dan staat een montuur met ovalen glazen of afgeronde hoeken je het mooist. Ook een glasbril zonder rand is een goede keuze.

Ovaal gezicht:

Een ovaal gezicht is meestal symmetrisch en combineert goed met de meeste monturen: denk bijvoorbeeld aan een pilotenbril of vierkante glazen. Bij deze vorm gezicht staan vrijwel alle soorten brilmonturen goed. 

Hartvormig gezicht: 

Een hartvormig gezicht is breed van boven en smal toelopend naar de kin. Kies bij een hartvormig gezicht voor een pilotenbril of gedeeltelijk randloze bril. Die staan je waarschijnlijk heel erg goed!

Ook je haarkleur is belangrijk!

Naast de vorm van je gezicht, adviseren we je ook graag over de keuze van een brilmontuur op basis van je haarkleur. 

  • Bruin haar: Mensen met bruin haar kunnen het beste de warmte van de kleur bruin in de kleur van het brilmontuur laten terugkomen. Kleuren als bruin, legergroen, roze, okergeel, dieprood, goud en mahonie zijn meestal een goede keuze. 
  • Blond haar: Bij blondharigen is het belangrijk om te bepalen of de ondertoon niet meer neigt naar bruin. In dat geval kijk je beter naar het advies voor bruinharigen. Maar veel mensen met blond haar kunnen ook kiezen voor grijs (titanium), pastelkleuren, koraal, groen en rood. Een zwart montuur kan het gezicht harder maken.
  • Rood haar: Roodharige mensen kunnen sterke kleuren dragen zoals zeegroen, koper en chocoladebruin, maar ook kiezen voor natuurlijke zachtere kleuren, zoals kaki en crème. Geel is meestal niet zo’n goede keuze. 
  • Zwart haar: Zwartharigen staan zwarte en of bruingevlekte (dark turtoise) brilmonturen of metaalkleuren goed, maar een iets gewaagdere keuze kan ook, zoals blauw of rood. Zwartharigen kunnen beter zachte kleuren vermijden.
  • Grijs haar: Mensen met grijze haren kunnen goed experimenteren met felle kleuren zoals rood, marineblauw en groen. Ook een zwart montuur kan prima. Geel of bruin is meestal niet de beste keuze. 

 

Tip: kies online je favoriete monturen en pas deze in een winkel in de buurt!

Online heb je keuze uit bijna 2.000 brillen. Die kunnen we niet allemaal in de winkel kwijt. Dus, zie je online een montuur dat je bevalt? Stuur het dan naar de winkel van je keuze. Je kunt het dan op je gemak bekijken en passen.