Waarom moeten mijn glazen ontspiegeld zijn?

Ontspiegelde glazen kosten misschien wat meer maar ze zijn wel degelijk nuttig, zorgen voor een mooier en helder zicht en bieden vooral meer veiligheid.

GLASBEHANDELINGEN

Glazen worden in de eerste plaats ontspiegeld om hinderlijke reflecties te vermijden. Als je met een lamp op je bril schijnt kan je tot 4% verliezen aan de voorzijde en 4% aan de achterzijde. Is je bril ontspiegeld dan laat hij tot 99,9% door. Resultaat: een beter beeld, een helder zicht en geen spookbeelden. 

Spookbeelden komen voor als je ’s nachts rijdt en je door niet-ontspiegelde glazen naar het verkeer kijkt. De koplampen van de tegenliggers kunnen zich dan verdubbelen. Een ontspiegelde bril biedt niet alleen meer veiligheid maar ook een helderder en completer zicht met meer details.

Bovendien worden je ogen ook minder snel moe en ‘ogen’ ze mooier. Tenslotte sta je ook leuker op de foto omdat er geen weerspiegeling meer is.

Verschillende soorten ontspiegelde glazen

Er bestaan verschillende soorten ontspiegeling. 

Enkelvoudige coating of ontspiegeling:

Laat enkel het gele licht beter door. De enkelvoudige coatings worden bijna niet meer verkocht. Overal verkoopt men nu de meervoudige of superontspiegeling. 

Meervoudige coating of superontspiegeling:

Deze ontspiegeling laat wel het hele zichtbare kleurenspectrum door. Zijn er dan geen nadelen? Jawel, ontspiegelde glazen moeten iets vaker gereinigd worden. Door de helderheid van de glazen is het vuil sneller zichtbaar. Gelukkig bieden de nu speciale afwerkingslagen zoals Clean Coat een afdoende oplossing.

Clean Coat is een extra bescherminglaag op de reeds ontspiegelde glazen voor een extra glad, antistatisch glasoppervlak tegen krassen. Vocht en stof hechten zich zo moeilijker aan uw glazen en zijn dus ook eenvoudiger te verwijderen.

Glazen zonder ontspiegeling

Kies je ervoor geen ontspiegelde glazen te nemen dan moet je er enkele ongemakken bijnemen. Zoals :

  • licht dat van achteren op een brillenglas valt, wordt in je oog weerkaatst waardoor je zicht gehinderd wordt door reflectiebeelden en lichtsluiers.
  • licht dat vooraan op een brillenglas valt, wordt binnenin het glas meermalen gereflecteerd. Wanneer het licht het brillenglas verlaat, veroorzaakt het eveneens een storende lichtsluier in je oog.
     

Op het hoornvlies van het oog ontstaan reflecties die via het brillenglas in het oog worden weerkaatst en daar als reflectiebeelden worden waargenomen. Je neemt dan het spiegelbeeld van je eigen ogen waar.

ontspiegeling

Conclusie:

Al deze storende reflectiebeelden en lichtsluiers verhinderen ons zicht, verminderen het contrast en kunnen zelfs de informatie vervalsen. Bij het autorijden is het ronduit gevaarlijk, vooral bij duisternis en regen. 

Nog dit: ook al worden reflecties aan de voorkant van het glas door de brildrager zelf niet waargenomen, toch verhinderen ze het zicht en is het esthetisch gezien geen aanrader. Bovendien zal de gesprekspartner zichzelf gespiegeld zien in de glazen.