Welke zonneglazen zijn er en wat is het verschil?

De ene zonnebril is de andere niet. Je hebt natuurlijk de verschillende monturen, maar ook de glazen kunnen zeer divers zijn. Denk hierbij aan andere kleuren, materialen en functies. Om je te helpen de juiste glazen te kiezen, lees je hieronder het onderscheid tussen alle zonneglazen die Hans Anders aanbiedt.

Verschillende zonneglazen

Kleuren van zonneglazen

Je hebt het misschien al opgemerkt: er zijn verschillende kleuren in zonneglazen. Dit is niet zomaar gedaan: elke kleur heeft zijn functie en eigenschappen.

 • Grijze glazen verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren af te zwakken. Alle ruimtelijke kleuren worden dus behouden.
 • Bruine glazen zorgen dat het zonlicht minder verblindend is en zorgen voor meer contrast tussen bepaalde kleuren. Ze vervormen de kleuren wel meer en maken het zicht wat wazig. 
 • Max bruine glazen zorgen voor een helder en contrastrijk zicht. Het ideale glas voor automobilisten want deze kleur haalt de hinderlijke schittering van bijvoorbeeld tegenliggende koplampen weg.
 • Gele glazen reduceren de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruine glazen. Het gele glas verscherpt het zicht maar de vervorming van kleuren is wel sterker. 
 • Groene glazen verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten.
 • Roze glazen bieden een goed contrast voor objecten tegen een blauwe of groene achtergrond. Ideaal als je veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent. 


De meest gebruikte kleuren bij Hans Anders zijn max bruin, bruin en grijs.

zonnebril-hans-anders

Veel informatie in één keer? Bekijk dan zeker onderstaande tabel, waar we alle kleuren samengevoegd hebben tot een handig overzicht: 

tabel-kleuren-zonnebril-hans-anders

Meekleurende glazen

Een meekleurende bril heeft glazen op jouw sterkte die automatisch verkleuren bij de verandering van het licht. Meekleurende glazen reageren op UV licht en infrarood licht. Bij fel zonlicht kleuren de glazen donker en bij weinig zon worden ze weer helder. Zo heb je een gewone bril en zonnebril ineen.

Zo’n meekleurende bril is zeker handig in de bergen en in skigebieden, waar een hoge concentratie UV licht aanwezig is.  

We geven je graag nog enkele tips mee:

 • Een meekleurende bril kan als hij nieuw is soms wat moeilijk op “gang” komen. Om dit proces te versnellen kan je hem eenmalig even in de koelkast of onder de zonnebank leggen.
 • Probeer de meekleurende bril enkel in het etui op te bergen als hij helder is.
 • Wanneer je op vakantie gaat naar een erg warm land raden we je aan om een gewone zonnebril mee te nemen. Bij te hoge temperaturen is het verkleuringseffect namelijk minder intensief.

Spiegelglazen

Heb je al gemerkt dat je soms jezelf ziet in iemand anders zijn zonneglazen? Wel, dat komt omdat die persoon een zonnebril met spiegelglazen draagt.

Bij spiegelglazen ziet de persoon die tegenover jou staat, zichzelf in spiegelbeeld in jouw zonneglazen. Dit komt door een gekleurde coating die aangebracht is aan de buitenkant van de glazen. Met andere woorden: jouw ogen zijn niet te zien achter de glazen.

Hieronder zie je de verschillende spiegelglazen die Hans Anders aanbiedt: 

Zonnebrillen met kleurverloop

Zonneglazen met kleurverloop worden ook wel dégradéglazen genoemd. Deze glazen zijn aan de bovenkant donker en worden steeds lichter naar onder toe.

Ze hebben zowel een esthetische als een praktische functie. Dégradéglazen geven je een relaxte en elegante look, terwijl dit minder voorkomt bij zonneglazen met eenzelfde tint.

Er zijn ook enkele praktische voordelen aan verbonden: dégradéglazen beschermen je ogen tegen de zon, maar laten toch genoeg licht door om goed te kunnen zien. Op die manier wordt lezen in de zon aangenamer voor je ogen.

Een tweede voordeel is dat dégradéglazen je ogen goed helpen tijdens het autorijden. Als je ogen zich afwisselend moeten richten op de weg en het dashbord, zijn glazen met een kleurverloop erg praktisch. Het bovenste – donkere – gedeelte beschermt je ogen tegen de felle zon en het onderste – lichtere – gedeelte zorgt voor goed zicht als je naar het dashbord kijkt.

Hieronder zie je de verschillende dégradéglazen die Hans Anders aanbiedt: 

Polariserende glazen

Polariserende glazen zorgen ervoor dat je geen last meer hebt van hinderlijke schitteringen zoals zonlicht op een nat wegdek. In deze glazen is het kleurcontrast hoger waardoor je alles in natuurlijke kleuren ziet en 100% beschermd bent tegen UV-straling.

Bij Hans Anders heb je twee opties om te kiezen voor polariserende glazen:

 • Het merk Polaroid maakt al zijn glazen standaard polariserend, maar zonder sterkte. Ideaal dus als je geen sterkte hebt en toch een gepolariseerde zonnebril wilt.
 • Onze andere merken kan je op sterkte verkrijgen én polariserend maken. Deze optie raden we dus aan iedereen aan die een zonnebril op sterkte wilt.

 

Zoals je ziet zijn er veel verschillende zonneglazen. Heb jij je keuze gemaakt? Super! Dan kan je nu op zoek gaan naar een bijpassend montuur.