Mag ik make-up opdoen terwijl ik lenzen draag?

Ik wil ook eyeliner en oogschaduw. Maar ik draag contactlenzen. Kan dat samen? Ja, hoor, als je maar een aantal dingen goed in de gaten houdt. Het allerbelangrijkste bij het gebruik van oogmake-up? Er mag geen onnodig vuil op je contactlenzen terechtkomen. Want dat kan irritatie veroorzaken.

Contactlenzen

Eerst je lenzen, dan je make-up!

Zet eerst je lenzen in. En breng dan pas je make-up aan. Dat is een makkelijke en goede manier om vuil op je contactlenzen te vermijden. En het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat je meteen beter ziet wat je doet. Zeker als je verziend bent (en zonder je lenzen dichtbij minder scherp kijkt). 

Wil je je make-up verwijderen? Hou je ook dan gewoon aan deze volgorde: eerst je lenzen, dan pas je make-up. Doe je lenzen dus uit, vóór je je ontschminkt. Daarna kun je je oogzones echt grondig reinigen. Bijvoorbeeld door met een watje over je ogen te wrijven om mascara of oogschaduw weg te doen. Hou je je lenzen in? Dan kunnen ze door het gewrijf in je ogen krassen. 

Operatie propere handen

Doe je lenzen alleen in en uit met propere handen. Je Hans Anders opticien heeft dit vast al gezegd, maar ik herhaal het toch nog eens, omdat het superbelangrijk is. Gebruik ook geen handcrème voordat je je lenzen aanraakt. Je hebt dan wel de indruk dat je handen zacht en netjes aanvoelen, maar … voor een lens betekent die crème gewoon … vet en vuil. 

En wat met mascara?

Er bestaat hypo-allergene mascara, speciaal voor contactlensdragers. Maar je komt al een heel eind met een sneldrogende, waterproof mascara. Waterproof? Inderdaad! Als lensdrager weet je dat het af en toe gebeurt dat je oog gaat tranen. Omdat er een stofje, pluisje of vuiltje onder je lens belandt. Wel, waterproof mascara beschermt je dan tegen zwarte vegen en ‘panda eyes’. 

Oogpotloodje: niet buiten de lijntjes kleuren

Bijna elke vrouw wil tegenwoordig smokey eyes. En iedereen gaat daarom lustig aan de slag met het oogpotlood. Wees hier wel voorzichtig mee. Plaats nooit een lijntje aan de binnenzijde van het onderste ooglid met je oogpotloodje. Dit zorgt namelijk voor een smeuïge vettige substantie op je lenzen. 

Oogschaduw: crème de la crème

Ik adviseer contactlensdraagsters altijd om een oogschaduw in crèmevorm te nemen. Het poederige alternatief valt soms uit elkaar in minuscule brokjes. Die losse oogschaduwkorrels kunnen in je ogen en onder je lens belanden. Niet echt fijn… Vandaar: ga voor crème!

Lenzen hebben lak … aan lak

Tot slot nog dit … Nagellak of haarlak? Lenzen houden er niet van. Haarlak hoort op je kapsel. Niet op je lenzen! Sluit dus altijd goed je ogen als jij of je kapper er lustig tegenaan gaan met de hairspray. Ook nagellak kan zich aan je lens hechten. Laat je pas gelakte nagels dus altijd goed drogen vóór je aan je lenzenritueel begint.

Hou deze tips in je achterhoofd. Dan staat er niks in de weg tussen jou en een stralende ‘look’.