Heb je een leesbril nodig?

Indien je alleen last hebt met kleine lettertjes is een leesbril niet echt nodig. Maar als ook een normale tekst problemen veroorzaakt en je de pagina een beetje te ver van je moet afhouden, dan is het verstandig een opticien te raadplegen.

Hoe komt het dat we een leesbril nodig hebben ?

Net zoals bij een fototoestel zit ook in onze ogen een “zoomlens”. Die wordt boller om dichtbij te zien en platter om veraf scherp te stellen. 

Bij onze geboorte is die ooglens zeer flexibel. Zo kan een kind beelden vlak voor het oog haarscherp zien. Deze flexibiliteit vermindert echter snel als we ouder worden. Dan wordt het moeilijk om het oog zo in te stellen dat we voorwerpen van dichtbij scherp zien. Vanaf de leeftijd van 40 jaar kunnen we moeite krijgen met lezen, vooral als we vermoeid zijn. Dan moet de lens zich erg inspannen en houden we ons boek steeds verder weg. Dit gaat samen met vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.

Na de puberteit groeien de ogen niet meer. De ooglens blijft echter doorgroeien en de hoeveelheid cellen in de lens stijgt, waardoor die aan flexibiliteit verliest. Vooral vanaf 40 jaar wordt scherpstellen op korte afstand dan moeilijker. Wanneer dit precies gebeurt verschilt uiteraard van persoon tot persoon. 

Een kant-en-klare leesbril

Met het dragen van kant-en-klare leesbrillen is niets mis, het zal geen schade aan je ogen toebrengen. Er is echter een voorwaarde: je beide ogen moeten dezelfde afwijking hebben. Bij voorgemonteerde leesbrillen zet de brillenfabrikant immers beide glazen op dezelfde sterkte. 

De kant-en-klare leesbrillen worden gemaakt rond normen, namelijk die van de gemiddelde mens. Dat betekent dat de glazen worden geslepen volgens een gemiddelde pupilafstand. Indien je pupilafstand te veel afwijkt van het gemiddelde bestaat de kans dat je hoofdpijn of vermoeide ogen krijgt. 

Een leesbril op maat

Je linkeroog kan een andere correctie nodig hebben dan je rechteroog. Ook je pupilafstand kan afwijken van het gemiddelde.

In zulke gevallen moeten je ogen bij het gebruik van een kant-en-klare leesbril zich fel corrigeren en worden ze snel vermoeid. In dat geval is een een kant-en-klare leesbril niet de ideale oplossing maar bestel je best een leesbril op maat.

Welke leesbril heb jij nodig? 

Om erachter te komen welke leesbril je nodig hebt, ben je van harte welkom voor een gratis oogtest. Onze deskundige specialisten staan klaar om je ogen te testen. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Daarna kan je een kant-en-klare of leesbril op maat uitkiezen in de winkel. Zo kunnen alle brillen uit onze collectie als leesbril op maat besteld worden.