Contactlenzen, vanaf welke leeftijd?

Je kind staat leuk met zijn of haar brilletje maar is er zelf niet gelukkig mee. Je overweegt lenzen, maar is je kind er wel klaar voor?

Contactlenzen

Contactlenzen, vanaf welke leeftijd?

Het is geen kwestie van leeftijd, het hangt gewoon af van je kind zelf. De één is al op z'n achtste klaar voor lenzen, de ander verdraagt het zelfs nog niet op zijn zestiende. Algemeen wordt aangenomen dat tien of twaalf jaar een goede startleeftijd is. Zelfstandigheid en hygiënisch gedrag spelen hierbij een belangrijke rol. Motivatie is een 2de element. 

Als ouder mag je niet de enige zijn die er werkelijk voor kiest. Niet jij maar je kind moet immers elke dag plichtsbewust de lenzen schoonmaken met lenzenvloeistof én handig genoeg zijn om ze veilig in en uit te doen. Tenslotte moet je kind volwassen genoeg zijn om steeds de handen te wassen en niet met de lenzen in te gaan slapen.

Keuze van contactlenzen

Bij kinderen en tieners raden we ten stelligste daglenzen aan. De voordelen zijn logisch:

  • ideaal voor deeltijds gebruik
  • goedkoop en gemakkelijk om te vervangen bij verlies of beschadiging
  • geen reiniging nodig; de lenzen zijn voor eenmalig gebruik
  • weinig complicaties
     

In sommige gevallen zijn daglenzen niet geschikt. Bijv. als de refractieafwijking van je kinds ogen buiten het bereik van de producent valt, raden we maandlenzen aan. Deze moeten worden gereinigd en bewaard, wat het gebruik ervan iets complexer maakt. Daarnaast is het belangrijk dat de lenzen tijdig worden vervangen

Je moet er op letten dat je niet afwijkt van de door de fabrikant voorgeschreven maximale gebruiksduur. Bij jongere contactlensdragers moeten de ouders er misschien op toezien dat de lens tijdig wordt vervangen. Om die reden moet het hen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden.

Test: is je kind klaar of niet?

Las een testperiode in met iets gelijkaardigs. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind eerst een maand lang zelf het initiatief neemt om dagelijks zijn tanden te poetsen of zelfstandig de zorg voor de hond op zich te nemen.

Starten met lenzen

Wil je je ogen of die van je kind laten meten en de juiste lenzen aanschaffen? Maak dan een afspraak bij één van onze Hans Anders contactlensspecialisten:

Onze deskundige contactlensspecialist doet eerst een uitgebreide oogtest en bekijkt samen met jou welke lenzen het best passen. Naast een uitgebreide oogmeting krijg je professioneel advies over hoe je lenzen te plaatsen en te onderhouden. Na de aanschaf van je lenzen kan je altijd een afspraak maken voor een kosteloze controle.