De juiste kinderbril voor je kind

Het kiezen van een kinderbril kan gemakkelijk en snel gaan, “die roze, mama!”. Toch zijn er enkele kleine maar belangrijke details die een coole bril ook tot de juiste bril maken.

Brillen

Kleur en montuur

Als je kind van de kleur houdt zal hij of zij de bril ook graag dragen. Maar niet alleen de kleur is belangrijk, ook het montuur zelf moet bij het gezichtje passen, niet te vreemd lijken en in de eerste plaats comfortabel zitten. Een kinderbril, en dan vooral bij peuters en kleuters mag vooral niet afglijden. 

De juiste pasvorm

Nadat je gecontroleerd hebt of de bril de bewegingsvrijheid van je kind niet hindert, bekijk je het formaat. Het formaat van de bril is afhankelijk van de grootte van de oogkassen en de afstand tussen de ogen van je kind. Een bril op de groei kopen wordt natuurlijk afgeraden. Het is ook belangrijk dat de bril niet op de wangen rust en zo drukpunten en irritatie veroorzaakt. Bovendien mag de kinderbril niet hoger dan de wenkbrauwen zijn en niet breder dan het gezicht. Hoe kleiner de bril, hoe kleiner de kans dat uw kind er last van zal hebben. Anderzijds mag hij ook niet te klein zijn en moet het kind in alle richtingen kunnen zien.

Montuurarmen en neusbruggen

De montuurarmen verdienen extra aandacht, ook bij oudere en rustige kindjes. Ze mogen nl. geen oncomfortabele druk veroorzaken en de bril moet op de juiste plaats blijven zitten. Verende scharnieren zijn erg robuust en zorgen voor een lange levensduur van het montuur. Zelfs het uit elkaar duwen en buigen van de bril kan er geen schade aan veroorzaken.

De neusbrug van een bril voor kinderen moet een zo groot mogelijk contactoppervlak hebben. Hoe jonger het kind, hoe belangrijker dit is, want kleine kinderen hebben nog geen ontwikkelde neusbrug waar een bril op kan rusten. Het gewicht van de bril wordt zo ook beter verdeeld. 

Ook belangrijk...

Geduld! Kleuters en peuters hebben tijd nodig om aan een bril te wennen. Praat er over met je kind, leg uit waarom het belangrijk is en geef hun ogen en nieuwe bril extra aandacht.