Geniet ook aan de Paastafel van een goed gehoor

Met een paar slimme tips

Een prachtig gedekte tafel met een heerlijke Paasbrunch of diner. Daar kijken veel mensen naar uit, nu het eindelijk weer kan. Lekker lang tafelen met geanimeerde gesprekken.
Maar als je gehoorverlies ervaart, kan zo’n sfeervol etentje met dierbaren uitdagender zijn dan je denkt. Gezellig door elkaar kletsende mensen klinken dan ineens alsof je in een pretpark zit. In plaats van geïnspireerd, kom je vermoeid van tafel. Het kan zelfs isolerend voelen, alsof je niet meer mee kunt doen. Dat wensen we niemand toe. 

Daarom hebben we 5 tips voor aan tafel op een rijtje gezet, die je kunnen helpen om gezellige momenten te beleven. Ook als je zelf geen last hebt van gehoorverlies kun je met deze tips misschien een ander helpen. Lees ons blog over hoe je gehoorverlies kunt herkennen.

 

5 tips voor aan de Paastafel

 • 1. Waar ga je zitten?

  Heb je zelf wel eens last van gehoorverlies of herken je gehoorverlies bij een ander? De plek waar iemand zit aan tafel, kan enorm uitmaken! In eerste instantie denk je misschien aan de zijkant van de tafel te gaan zitten, maar dan wordt het erg lastig om een gesprek aan de andere kant te volgen. Ga gerust in het midden zitten, het liefste met je rug naar een muur. Zo kun je steeds met je hoofd naar een gesprekspartner toedraaien. Je kunt makkelijker horen wat iedereen zegt en doordat je van iedereen even ver af zit, is er ook minder verschil tussen het volume.

 • 2. De muziek toch even uit

  Ook al komen Bach of Beethoven uit je speakers, muziek kan het moeilijk maken om een gesprek te voeren. En dat probleem verergert nóg meer als mensen harder praten om er bovenuit te komen. Even de muziek uit, zal enorm helpen.

 • 3. Rustig praten

  Dat sluit mooi aan met de vorige tip: het beste kan je gesprekspartner rustig en duidelijk spreken. Geef gerust aan dat je het gesprek dan beter kunt volgen.

 • 4. Kaarslicht is leuk, maar helder licht is beter

  Vergeet even het romantische kaarslicht. Als horen minder makkelijk gaat, vertrouwen we al vrij snel op onze ogen om te ondersteunen. Met liplezen! En met helder licht, gaat dat een stuk beter. Hoe liplezen werkt, lees je in onze volgende tip.

 • 5. Liplezen, echt?

  Ja, dat werkt het beste als je mensen recht aankijken. Het volgen van de bewegingen van iemands lippen, kaak en gezichtsuitdrukkingen vertellen veel over wat er gezegd wordt. In combinatie met een hoortoestel, vergroot dit je kans om een gesprek te volgen enorm.

Draag je al hoortoestellen? Ook dan hebben we nog een paar fijne tips!

 • 1. Vaak dragen

  Trap niet in de val om het hoortoestel alleen te dragen als je denkt "nu heb ik ze echt nodig". Natuurlijk kan het even wennen zijn, maar dat geldt voor bijna alles in het leven. Net als bij het dragen van een nieuwe bril, passen je hersenen zich langzaam aan. Wanneer je hoortoestellen net draagt, kun je in het begin veel achtergrondgeluid horen. Maar bij regelmatig gebruik, zullen die geluiden geleidelijk weer naar de achtergrond verdwijnen én makkelijker te negeren zijn naarmate je hersenen zich aanpassen aan alle nieuwe geluiden die je hoort.

 • 2. Zorg goed voor je hoortoestellen

  Goed onderhoud houdt je hoortoestellen en dus je gehoor op zijn best. Vervang filters regelmatig en hou je hoortoestellen droog.

 • 3. Instellingen op het hoortoestel

  Bijna al onze hoortoestellen hebben speciale functies die je in gezelschap kunnen ondersteunen. Heb je ruisonderdrukking, zet deze dan aan of gebruik het speciale programma voor groepen. Heb je vragen over de instellingen van je hoortoestel, neem dan gerust contact op met één van onze audiciens via 078 - 487 700 (lokaal tarief). Zij helpen je graag!

 • 4. Rustig aan met potten en pannen

  Ga het liefste wat verder weg van de keuken zitten. Met een hoortoestel kan het geluid van potten en pannen die de vaatwasser in gaan, nog harder klinken.

 • 5. Volume zachter

  Mochten de gesprekken nog steeds onverstaanbaar zijn, kunnen we ons voorstellen dat je het volume harder zet. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist het volume zachter zetten, kan je beter helpen.

Wij hopen dat je met deze tips weer kunt genieten van gezellig tafelen!

Wil je graag horen hoe het met je gehoor is? Maak gerust een afspraak voor een gratis vrijblijvende hoortest of bel naar 078 - 487 700 (lokaal tarief).