Muziekfestivals zijn te gek. Je ontdekt nieuwe muziek en je ontmoet nieuwe mensen. Maar met een beetje minder geluk houd je er iets anders aan over: gehoorschade. Wat is gehoorschade en, belangrijker, hoe voorkom je het? We zetten de feiten en tips voor je op een rijtje.

Gehoorbeschadiging door muziek

Gehoorbeschadiging in cijfers

Gehoorbeschadiging is wereldwijd een groot en groeiend probleem. Zo’n 1,1 miljard mensen hebben ermee te maken. Dat is 16 procent van de wereldbevolking! Voor een deel komt dat door de vergrijzing, maar ook het aantal jongeren met gehoorschade neemt ieder jaar toe. Normaal gesproken neemt je gehoor na je dertigste levensjaar gestaag af. Tegenwoordig begint die aftakeling vaak veel eerder.

Waar dat door komt? Mensen luisteren vaker naar muziek en door nieuwe technieken kun je de muziek gemakkelijk keihard zetten. Daarnaast zitten er tegenwoordig vaker extreem hoge en lage tonen in muziek.

Wat er gebeurt bij gehoorbeschadiging

Als je je te vaak blootstelt aan hard geluid worden de zintuighaartjes in je binnenoor beschadigt. Is die beschadiging ernstig, dan verlies je voorgoed een deel van je gehoor. Daardoor hebben steeds meer jongeren last van een beperkt gehoor, tinnitus (een interne pieptoon of ruis) of hyperacusis (overgevoeligheid voor externe geluiden).

Wanneer is geluid schadelijk?

Of geluid schadelijk is voor je oren hangt van verschillende factoren af. Zo ligt het aan de frequentie, de duur van de blootstelling en de sterkte. Belangrijk om te weten is dat hoge tonen schadelijker zijn dan lage tonen en dat de veiligheidsgrens ligt op 80 dB gedurende acht uur. Vanaf 100 dB kan er zelfs binnen het uur ernstige gehoorschade optreden. Pas dus goed op!

Wat je kunt doen tegen gehoorbeschadiging

Natuurlijk raden we je niet af om naar muziek te luisteren. Zonder muziek zou de wereld tenslotte een stuk minder leuk zijn. Maar probeer wel altijd genoeg afstand van de geluidsbron te nemen. Ga dus niet helemaal vooraan in de festivaltent staan en kies bij voorkeur voor een koptelefoon. In-ears zitten dieper in je oor en zijn daardoor sneller schadelijk.


Heb je onverhoopt toch te lang naar harde muziek geluisterd, neem dan voldoende rust. Volledige stilte helpt je oren bij het herstelproces. Weet je niet wanneer het geluid te hard is? Er zijn verschillende smartphone-apps waarmee je de decibels meet.

Gehoorbescherming bij muziek
Gehoorbescherming bij muziek

Verschillende vormen van gehoorbescherming

Er bestaan verschillende soorten oordoppen. Sommige zijn universeel, maar je kunt ook kiezen voor op maat gemaakte gehoorbescherming. Volgens onderzoek werkt deze gehoorbescherming het allerbeste vanwege de optimale pasvorm en goede afsluiting van je gehoorgang. Ga je vaak naar festivals of concerten? Sommige gehoorbescherming is speciaal gemaakt voor muziek. Het grote voordeel van deze filters is dat je de muziek nog steeds goed en natuurlijk hoort, maar ook de mensen om je heen perfect verstaat. Zelfs in de drukste club kun je dus goede gesprekken voeren!

Hans Anders Expert

Advies van de audioloog

De audiologen van Hans Anders staan voor u klaar. Ook als u vragen heeft over het schoonmaken van uw hooroplossing of gehoorapparaat.