Hoofdpijn met mijn bril, hoe komt dat?

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door geen bril te dragen. Soms komt het ook voor door de verkeerde glazen te kiezen. In dit artikel vind je enkele mogelijkheden die kunnen leiden tot hoofdpijn.

Brillen

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door geen bril te dragen. Soms komt het ook voor door de verkeerde glazen te kiezen. Normaal gezien voelt men zich met de nieuwe correctie heel goed. Een relaxerend gevoel, doordat het oog zich niet meer moet inspannen en natuurlijk beter kan zien. Soms treedt er wat hoofdpijn op maar die mag slechts van korte duur zijn. Hieronder enkele mogelijkheden die kunnen leiden tot hoofdpijn.

Correctiewenning

Een eerste mogelijkheid is dat ogen die plots gecorrigeerd worden een speciaal gevoel geven de eerste maal als je een bril draagt of de correctie plotseling redelijk sterk gewijzigd wordt. Dit is perfect logisch mocht dit tijdelijk hoofdpijn veroorzaken. 

Foute correctie of slechte gewoonten

Ook kan er gewoon een overcorrectie gemeten worden, m.a.w. teveel negatieve glazen. Hoewel men met deze glazen beter kan zien dan zonder bril, moet de ooglens zich nog inspannen om scherp te zien, ook wel accomoderen genoemd. 

Een glas dat teveel positief is kan ook, vooral bij leesbrillen. Je ziet dan waziger. AIs het glas teveel positief is, dan moet je de tekst dichter houden. Zit je met je leesbril voor een TV-scherm of beeldscherm dat te ver staat, dan is de leesafstand van 40 cm - berekend op je leesbril - ontoereikend.

Het meest voorkomende ‘verkeerde brilglas’ komt voor bij een meting van een astigmaat. De meting van het astigmatisme kan wel correct zijn, toch kan je je er niet goed bij voelen. Zeker indien deze aangepast dient te worden. Om dit probleem te vermijden zal men niet altijd de volledige juiste correctie geven, eerder wat zwakker. 

Slechte montage of centrage

Bij een slecht gecentreerd glas zit het middelpunt van het glas niet correct voor de pupil met als gevolg: een prismatisch effect. Prisma's zorgen voor een beeldverplaatsing. Hoe zwaarder de dioptrie hoe erger, want dit versterkt dit prisma effect. 

Bij prisma’s moeten de ogen een inspanning doen om de beelden op elkaar te houden, maar dit vraagt inspanning die hoofdpijn kan veroorzaken. Een fout die kan voorkomen als je een bril koopt die te groot is. 

Verkeerde bril of fout aangepaste bril

Hoofdpijn kan eveneens ontstaan door een bril die niet goed is aangepast: een bril kan te hoog staan, schuin, niet goed geïnclineerd of de bril kan te vlak zijn. Zelfs als de glazen correct zijn gemonteerd, dan nog moet de bril goed op de neus zitten (niet te hoog, niet te laag en zeker niet schuin).

Ontspiegelde of niet ontspiegelde glazen

Minder voorkomend maar toch ook een mogelijkheid van hoofdpijn kan te wijten zijn aan ontspiegelde of niet ontspiegelde glazen. 

Bij gewone brilglazen kan de reflectie op de glazen soms hinderlijk zijn. Ontspiegelde glazen beperken deze hinderlijke reflectie. De reflectie van het licht op je brilglazen kan na langdurig fixeren hoofdpijn geven. Eveneens in een duistere omgeving waar felle lampen aanwezig zijn, of gewoonweg voor mensen die veel 's avonds autorijden is het een aanrader.

Wanneer er weinig reflectie op je glazen is, zal het gevoel merkbaar beter zijn. Zeker wanneer men een bril aanschaft en men deze veel gebruikt om in omgevingen te gebruiken waar veel licht aanwezig is, of om langdurig op computer of andere beeldschermen te kijken

Progressieve glazen

Progressieve glazen kunnen voor vele mensen problemen geven. Onderaan het glas is een correctie voor dichtbij. Dit geeft een wazig beeld bij het ver kijken.

Eveneens zijn er bij het dragen van progressieve glazen vervormingen te zien wanneer men door de zijkanten van het glas kijkt. Die twee nadelige kenmerken zullen normaal gezien met de tijd een gewoonte worden. Het minder gewaarwordingseffect krijgt men soms reeds na enkele uren of soms dagen. 

Verdunde glazen

Minder wordt gedacht dat men hoofdpijn kan krijgen van verdunde glazen. Bij zware correcties wordt al snel aangeraden om verdunde glazen aan te schaffen. Dit is wel een goede raad, maar eveneens kunnen hier tijdelijke aanpassingsproblemen zijn. Verdunde glazen zijn namelijk veel vlakker dan gewone. Deze eigenschap geeft soms problemen, dit vooral bij te grote brillen. 

Spring bij ons binnen

Je merkt het, je kan op allerlei verschillende manieren hoofdpijn krijgen door je ogen of je bril. Weet dat je bij Hans Anders altijd terecht kan voor een oplossing.