Heb je last van droge ogen?

Prikt het? Krast het? Jeukt het? Dan heb je last van droge ogen. Geen paniek, het is een probleem dat vaak voorkomt, maar er zijn gelukkig ook oplossingen.

Wat zijn de oorzaken?

Als je oogoppervlak onvoldoende bevochtigd wordt en je traanfilm hapert is de kans groot dat je droge ogen krijgt. Tranen zijn immers het smeermiddel die ervoor zorgen dat je ooglid over je oogbol kan glijden en hebben hierbij ook een reinigende functie. Dat is niet alles, tranen bevatten bovendien ook enzymen die het hoornvlies op de ogen beschermen tegen micro-organismen die infecties kunnen teweegbrengen. 

Of ligt het aan de omgeving?

Omgevingsfactoren kunnen een factor spelen in het opdrogen van je ogen. 

Zij maken meer kans op droge ogen.

Preventie van droge ogen.

Let op de luchtvochtigheid in je huis en plaats waterbakken of luchtbevochtigers. Vermijd ventilators, een haarföhn of rook. Heb je vooral ’s morgens last van droge ogen, probeer er dan achter te komen of je wel je ogen goed sluit tijdens je slaap. Dit mag je niet vergeten te melden aan je arts.

Behandeling van droge ogen.

Let op: bij droge ogen is het belangrijk niet aan zelfmedicatie te doen zonder eerst een arts of contactlensspecialist te raadplegen. Het is belangrijk om te weten waarom je droge ogen hebt. Bevochtigers zijn echter adaptatievloeistoffen, dat wil zeggen, dat het oog zich hieraan aanpast en zo zelf ook minder tranen gaat aanmaken. Dit mag niet de bedoeling zijn.

Je arts zal eerst je ogen onderzoeken om te achterhalen waar de oorzaak ligt. Tijdens het onderzoek zal je arts reeds extra traanvocht geven om een kunstmatig laagje over het hoorn- en bindvlies te leggen. Zij vormen daardoor een aanvulling en in sommige gevallen zelfs een vervanging van het traanvocht. 

Kunsttranen