Droge ogen zijn een veel voorkomend probleem. Mensen die last hebben van droge ogen, ervaren een onaangenaam gevoel in het oog. Het voelt alsof je zand in je ogen hebt; het krast, jeukt, brandt en prikt. Droge ogen ontstaan doordat de ogen zijn niet vochtig genoeg zijn of de samenstelling van de tranen niet in orde is. Dit kan vervelend aanvoelen. Tranen zijn immers het smeermiddel dat ervoor zorgt dat je ooglid over je oogbol kan glijden. Bovendien hebben ze een reinigende functie en ze bevatten enzymen die het hoornvlies op de ogen beschermen tegen micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken. Hier lees je meer over mogelijke oorzaken van droge ogen en oplossingen.

Oorzaak droge ogen: omgevingsfactoren

Op het moment dat je oogoppervlak onvoldoende wordt bevochtigd krijg je last van droge ogen. Om te beginnen kunnen de volgende omgevingsfactoren daarvan de oorzaak zijn:

  • Droge lucht door verwarming of airconditioning
  • Sterke luchtstromingen zoals bij autorijden met open raam of tegen de wind in fietsen
  • Rook en stof

Je kunt droge ogen door omgevingsfactoren voorkomen. Om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden, kunt je bijvoorbeeld waterbakken of luchtbevochtigers plaatsen. Vermijd daarnaast ventilators, haarföhns of rook.

Droge ogen door beeldscherm

Oorzaak droge ogen: 'slechte' gewoontes

Een andere oorzaak van droge ogen kan zijn dat je te weinig knippert. Dit komt veel voor als je regelmatig en lang achter een beeldscherm zit. Als je vooral ’s morgens last heeft van droge ogen, probeer er dan achter te komen of je je ogen wel goed sluit tijdens de slaap.

Draag je lenzen en heb je last van droge ogen? Let er dan op dat je je lenzen volgens de voorschriften onderhoudt en niet te lang draagt. Er zijn lenzen die droge ogen kunnen helpen voorkomen, zoals lenzen gemaakt van silicone hydrogel.

Oorzaak droge ogen: gezondheid

Sommige mensen maken helaas meer kans op droge ogen door hun gezondheid. Droge ogen kunnen namelijk ook ontstaan door:

  • Hormonale veranderingen
  • Tekort aan vitamine A
  • Medicijngebruik
  • Onvoldoende slaap of slapeloosheid
  • Ouderdom
  • Ziekten (bijvoorbeeld de ziekte van Sjögren)

Behandeling van droge ogen

Om droge ogen te behandelen is het belangrijk om te achterhalen waar de oorzaak ligt. Als het aan de omgeving ligt, kun je deze wellicht aanpassen of vermijden. Bij te weinig knipperen, kan de oplossing liggen in het aanleren van vaak en bewust knipperen. Is de samenstelling van je tranen echter niet in orde of liggen er andere oorzaken ten grondslag aan je droge ogen, dan kan het gebruik van oogdruppels, ooggel of oogzalf mogelijk helpen. Druppels helpen het oog te bevochtigen bij het gevoel van droge ogen. Raadpleeg bij droge ogen eerst altijd een arts of contactlensspecialist voordat je allerlei producten gaat gebruiken. Je ogen kunnen zich namelijk aanpassen aan oogdruppels. Dit kan tot gevolg hebben dat je ogen zelf minder tranen gaan aanmaken en eigenlijk moet je dat zien te voorkomen.

Voor alle vragen over horen en zien kan je terecht bij Hans Anders.

Meer advies van Hans Anders