Soms nemen we onze ogen voor lief. Pas als er iets aan de hand is weet je dat goed zicht niet altijd vanzelfsprekend is en wil je graag gezien worden door een specialist.

Zie je minder goed? Dat is vervelend en je doet er goed aan je ogen te laten controleren. Zeker als je nog geen bril of lenzen draagt, vraag je je af tot welke specialist je je moet wenden.

Een oogarts en een opticien hebben verschillende belangen en taken. Voor bepaalde zaken kun je niet bij de oogarts terecht en moet je naar de opticien, en andersom. Lees even verder wanneer je een oogmeting bij opticien of oogarts kunt laten doen.

Wanneer een oogmeting bij een opticien?

Twijfel je over een oogmeting bij opticien, optometrist of oogarts? En vraag je je af wanneer je bij de opticien binnenstapt voor je ogen? Voor we daarop ingaan, is het goed om uit te leggen wat een opticien is en doet.

Opticiens hebben een opleiding gevolgd om hun vak uit te oefenen. Een opticien is gespecialiseerd in het adviseren over en het aanmeten van brillen en contactlenzen.

De opticien kijkt naar de oogafwijking of refractiefout.

Het opmeten van de oogfout heet refractioneren. Door middel van een bril of contactlenzen wordt de refractiefout verholpen en kun je weer scherp zien. De opticien zorgt ervoor dat je een bril of contactlenzen met de juiste scherpte krijgt. Bij Hans Anders is een oogmeting altijd gratis. Bekijk hoe een oogmeting werkt.

Merk je dat je gezichtsvermogen verminderd is? Je kunt bijvoorbeeld de plaatsnamen op de wegwijsborden boven de snelweg niet goed meer lezen, of je hebt juist moeite met het lezen van een boek? Stap dan eens binnen bij de opticien bij jou in de buurt!

Oogmeting bij opticien, optometrist of oogarts

Zijn er geen problemen met je zicht, maar met de gezondheid van je ogen? Heb je bijvoorbeeld zeer geïrriteerde ogen of gaat je zichtsvermogen plotseling sterk achteruit? Dan zal de opticien je doorverwijzen naar de oogarts.

Deze is gespecialiseerd in ogen en de zorg die daarbij komt kijken. Een oogarts mag diagnoses stellen en operaties uitvoeren.

Een opticien zou in sommige gevallen bijvoorbeeld een aandoening zoals staar kunnen herkennen, maar de echte vaststelling en behandeling worden door een oogarts gedaan.

Ook voor kinderen tot 12 jaar geldt dat zij geen oogmeting bij een opticien kunnen laten uitvoeren. De reden daarvoor is dat de ogen op die leeftijd nog te veel in ontwikkeling zijn om een goede meting te kunnen doen. Hans Anders verwijst kinderen tot 12 jaar door naar de oogarts voor een oogmeting.

oogmeting bij een oogarts, optometrist of opticien

Wanneer een oogmeting bij een oogarts of optometrist?

Wanneer je problemen met de gezondheid van je ogen ervaart, kun je je het best wenden tot de oogarts of optometrist. Dit zijn een aantal mogelijke problemen met de gezondheid van je ogen:

 • Je zicht is zeer snel achteruit gegaan
 • Plotseling dubbel zien
 • Rode, pijnlijke of geïrriteerde ogen
 • Aanraking met een chemische stof
 • Iets in het oog
 • Een bloeding in het oog


Is een van bovenstaande gezondheidsproblemen op jou van toepassing, dan is de keuze voor een oogmeting bij opticien of oogarts heel duidelijk. Neem direct contact op met een oogarts voor een controle.

oogmeting bij een oogarts, optometrist of opticien

Voordelen van een oogmeting bij de opticien

Vermoed je dat je ogen 'gewoon' achteruit gaan en er niets medisch aan de hand is? Dan is het tijd voor een oogmeting bij de opticien. Een oogmeting bij Hans Anders heeft vele voordelen.

 • Je hoeft zich geen zorgen te maken, de opticiens van Hans Anders zijn gediplomeerd en helpen je graag.
 • Ook om de kosten van een oogmeting hoeft je je geen zorgen te maken: bij Hans Anders is dit geheel gratis.
 • Je kunt online een afspraak maken voor een oogmeting, of gewoon een van onze winkels binnenlopen. Een oogmeting duurt ongeveer 15 minuten. Bij Hans Anders wordt deze altijd uitgevoerd door een gediplomeerde medewerker.
 • Opticiens zijn opgeleid in het opmeten en adviseren, je wordt dus deskundig en vriendelijk geholpen.
 • Nog een groot voordeel: mocht blijken dat je een bril of lenzen nodig hebt, dan kun je deze direct uitzoeken. Onze collectie is groot genoeg om iedereen te charmeren.
 • Onze opticiens laten je (er) goed (uit) zien!

Meer advies van Hans Anders