Vanaf welke leeftijd ga je naar de opticien?

Het is belangrijk om te weten of je kind goed ziet. Als je kind niet goed kan zien, kan dat namelijk invloed hebben op zijn of haar ontwikkeling. Denk maar eens aan het bekende voorbeeld van het niet kunnen lezen van een schoolbord.

Maar zelfs bij peuters kan het zicht verminderd zijn en dat heeft invloed op de ontwikkeling. De oogmeting of oogtest is verschillend voor kinderen van verschillende leeftijden.

Oogarts of opticien?

Oogmeting bij de oogarts of opticien?

Veel ouders vragen zich af of hun kind voor een oogmeting naar de oogarts of naar de opticien moet. Heb je twijfels over het zicht van je kind? Dan is het goed om te weten waar je naartoe kunt voor een oogmeting of test door de juiste professional.

In het kort komt het erop neer dat kinderen tot 16 jaar eerst naar een oogarts moeten voor een oogtest. Kinderen vanaf 16 jaar kunnen direct naar de opticien.

Oogmeting voor kinderen tot 16 jaar

De ogen van kinderen tot 16 jaar zijn nog sterk in ontwikkeling. Opticiens mogen daarom in Belgie geen oogmeting voor kinderen tot 16 jaar uitvoeren. Hans Anders verwijst ouders met kinderen tot 16 jaar daarom naar de oogarts. Wij adviseren om via de huisarts een afspraak bij de oogarts te maken.

Met je brilrecept naar de winkel

De oogarts maakt een brilrecept van de oogmeting. Neem het brilrecept mee naar onze winkel, zodat onze opticiens precies weten welke brilsterkte jouw kind nodig heeft. Natuurlijk adviseren wij je graag over de mogelijkheden in brillen of contactlenzen, de glazen en de prijzen.

Oogtest voor peuters

De ogen van peuters worden door het consultatiebureau regelmatig getest. De eerste oogtest voor peuters wordt gedaan op de leeftijd van drie jaar..

Met de oogtest voor peuters van drie jaar wordt de gezichtsscherpte onderzocht. Je kind krijgt een speciale bril op die één oog afdekt. De arts of verpleegkundige wijst vervolgens een plaatje aan en je kind mag antwoorden welke dat is.

Wanneer blijkt dat je kind niet goed ziet, kan een bril worden voorgeschreven. De oogarts maakt dan een brilrecept. Hierop staan alle gegevens die de opticien nodig heeft om de juiste bril voor je peuter te maken.

Opticien

Elk jaar de ogen testen van je kind

Houd het gezichtsvermogen van je kind goed in de gaten. Dit kan veranderen, zonder dat je kind het merkt. Dat komt omdat gezichtsverlies geleidelijk gaat. Juist bij kinderen in de groei kan dit snel wijzigen, dus laat het op tijd controleren.

Twijfel je aan het zicht van je kind, dan mag je altijd bij Hans Anders binnenlopen. Wij adviseren je graag persoonlijk over waar je terecht kunt voor een oogmeting of oogtest voor jouw kind.

Opticien

Een kinderbril uitzoeken – ook online

Je kunt met een gerust hart een bril voor je kind uitzoeken bij Hans Anders, want de keuze in kindermonturen is groot en de prijzen zijn klein. Er zijn al kindermonturen vanaf 39.

In onze winkels helpen we je graag om een passende bril te vinden waar zowel jij als je kind blij van worden.

Geen zin om langs te komen? Je kunt je bril ook online kopen. Op onze website vind je altijd meer dan 150 kinderbrillen, die je met een brilrecept zo kunt bestellen. Met verbeterd zicht zal er een wereld open gaan voor je kind!

Bekijk hier onze kinderbrillen

Reeds in prijs verlaagd
Diesel Kids 5428
- 50% op een complete bril
Polaroid Kids D822

Meer advies van Hans Anders