Op de leeftijd van 12 tot 17 jaar beginnen veel jongeren met contactlenzen. Heb jij je al wel eens afgevraagd of lenzen iets voor jou zijn? Lees dan snel verder. We vertellen je over de voordelen, maar ook waar je rekening mee moet houden. Bespreek deze informatie eens samen met je ouders. En misschien kun je het gewoon een keer ervaren hoe het is om lenzen te dragen. Dan weet je het zeker.

kind contactlenzen

Al vanaf je 8ste is je oog klaar voor lenzen

Als je kijkt naar de groei van je oog, kun je op je 8e al beginnen met lenzen. Maar er spelen nog een paar andere dingen mee. Lenzen zijn best kwetsbaar, je moet er dus voorzichtig mee om kunnen gaan.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je verantwoordelijk genoeg bent om elke dag je lenzen goed schoon te maken. Ben jij er al klaar voor?

Even oefenen en klaar ben je!

Je lenzen in- en uitdoen is zo gepiept. Het lijkt misschien priegelwerk, maar iedereen het kan leren. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt en een paar keer hebt geoefend, is het een fluitje van een cent. Bovendien legt onze lenzenspecialist je alle kneepjes haarfijn uit en oefent hij of zij de eerste keer net zo lang met je totdat je het onder de knie hebt. Lees hier meer over het indoen en uitdoen van lenzen.

Regendruppels knipper je gewoon weg

Als je naar school fietst in de regen, heb je daar met lenzen amper last van. Mocht er een druppel in je oog komen, dan knipper je gewoon en dan is hij weg. Dat is met een bril wel anders… Irritant hè, die druppels op je bril? En als je de school binnen loopt, beslaat die bril ook nog eens. Daar heb je met lenzen natuurlijk geen last van. 

Zeg maar dag tegen vette vingers op je bril

Oké, het kan natuurlijk gebeuren dat je met je vinger op je lens komt terwijl je hem draagt. Maar dan heb je in ieder geval niet zo’n vette veeg op je glas. Dit scheelt je heel wat brilpoetstijd op een dag.

Groter blikveld

Het ligt er een beetje aan hoe groot je glazen zijn, maar je kijkt natuurlijk altijd tegen een rand aan. Met lenzen heb je dat niet. Met andere woorden: je blikveld is groter. Zo is het makkelijker om ook vanuit je ooghoeken iets te zien. Handig, bijvoorbeeld in het verkeer.

Eindelijk weer zorgeloos sporten!

Sporten met een bril blijft nu eenmaal lastig. Als je intensief beweegt of zweet, kan je bril afglijden. En je hebt nou eenmaal kans dat je bril beschadigt. Dat probleem heb je niet meer als je lenzen draagt. Hoe snel je ook beweegt, je ziet altijd scherp naar alle kanten.

Maandlenzen of daglenzen?

Maandlenzen moet je elke dag schoonmaken. Daar wen je snel aan en het kost niet veel tijd. Daglenzen hoef je niet schoon te maken, die gooi je gewoon weg aan het einde van de dag. Maar zijn wel iets duurder in gebruik. Welke lenzen bij jou passen, is dus afhankelijk van je eigen voorkeur. Onze lenzenspecialist helpt je uiteraard met je keuze.

Overigens, voor daglenzen hebben we een voordelig starterspakket waarbij je vrijblijvend kunt proberen. Bevallen de lenzen niet, krijg je gewoon je geld terug. Lees hier meer over het starterspakket #metzonderbril.

Ga je zwemmen? Dan liever geen lenzen!

Ga je zwemmen? Dan liever geen lenzen!

Zwemmen met contactlenzen kan wel, maar we raden het je niet aan. Tenzij je daglenzen hebt en ze direct na het zwemmen weggooit. Daar zijn verschillende redenen voor. Lees hier meer over zwemmen met lenzen.

Extra informatie voor je ouders

Misschien willen je ouders nog iets meer weten. Bijvoorbeeld vanaf welke leeftijd lenzen verantwoord zijn. Je kunt ze hier ons advies laten lezen.

Hans Anders helpt je graag verder

Heb je met je ouders overlegd en denk je dat je toe bent aan contactlenzen? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze deskundige lenzenspecialist doet natuurlijk een oogmeting, maar kijkt ook uitgebreid naar de vorm en de status van je ogen. Op basis daarvan krijg je advies of lenzen een optie voor je zijn en zo ja, welke lenzen je het beste kunt kiezen.

Ook krijg je alle tips&tricks voor het indoen, uitdoen en onderhouden van de lenzen. Na de aanschaf van de lenzen kun je altijd weer terecht voor een kosteloze controle.