Een prop in je oor is vervelend. Het irriteert, je hoort niet goed en misschien heb je een suis of piep in je oor. Eén ding is zeker: je wilt er zo snel mogelijk vanaf! Hoe ziet een oorprop eruit en wat zijn de symptomen? Wat zijn de oorzaken en hoe kun je een prop oorsmeer het best verwijderen? Wij geven antwoord.

Hoe ziet een oorprop eruit?

De naam zegt het al: een oorprop is een prop oorsmeer in je oor. Een oorsmeerprop in je gehoorgang om precies te zijn. Als de prop niet de diep in je oor zit, kun je hem van buitenaf zien. De oorprop is een bruine prop die je gehoorgang helemaal of deels afsluit. Je oor kan eromheen wat rood zien omdat de oorprop irriteert.

Oor zit dicht en suist

Oor zit dicht en suist

Sommige symptomen van een oorprop zijn duidelijk. Doordat de oorprop de weg naar je trommelvlies afsluit, wordt horen lastiger. Je eigen stem klinkt hard en hol. Ook kan het oorsmeer gaan jeuken en broeien. Daarnaast komt een suis of piep in je oor door oorsmeer regelmatig voor. Tot slot zijn sommige mensen duizelig door de prop oorsmeer.

Aan symptomen van oorprop dus geen gebrek.

Prop in je oor: de oorzaak

Een oorprop ontstaat als er meer oorsmeer wordt geproduceerd dan er wordt afgevoerd. Normaal gesproken reinigt het oor zichzelf erg goed. Door te kauwen, praten, lachen en gapen blijft je gehoorgang in beweging, waardoor stukjes oorsmeer vanzelf uit het oor vallen. Heb je een prop in je oor, dan is deze natuurlijke werking van je oor verstoord. Door te peuteren duw je de oorprop vervolgens verder je oor in, zodat het probleem alleen maar groter wordt.

Andere oorzaken van oorprop

Ook met het in- en uitdoen van je gehoorbescherming, hoortoestel of oorstukjes kun je ervoor zorgen dat oorsmeer verder je oor in gaat. Ook kunnen je klieren door het plaatsen en verwijderen van je gehoorapparaat extra oorsmeer gaan produceren. Verder kunnen ook overbeharing, stress en een oudere leeftijd een rol spelen bij de overproductie van oorsmeer.

Oorprop verwijderen

Wil je de oorprop weg hebben? Ga dan vooral niet met wattenstaafjes of andere voorwerpen in je oor peuteren! Ten eerste duw je het oorsmeer dan juist verder je oor in. Ten tweede stimuleer je de klieren in je oor om extra oorsmeer te maken. Als je een oorprop wilt verwijderen, ga dan naar de huisarts. Deze zal je oor uitspuiten. Even doorbijten en de prop, jeuk en piep in je oor zijn verleden tijd.

Oorprop zelf verwijderen

Oorprop zelf verwijderen

Wil je de oorprop toch zelf verwijderen? Doe dit dan met beleid. Als de prop in je oor klein is, kun je deze soms met een zachte douchestraal weghalen. Gebruik altijd lauw water en spuit niet te hard. Met een harde of te hete douchestraal kun je je trommelvlies beschadigen. Houd na het douchen je hoofd schuin. Dan kan het water weer uit je oor lopen. Droog je oor voorzichtig af. Met een beetje geluk is de oorprop verdwenen. Zoniet, toch even een bezoekje aan de huisarts plannen!

Meer advies van Hans Anders