1.

Neem voldoende tijd om te wennen

Wees geduldig en neem de tijd. Het wennen kan een aantal weken duren.

2.

Draag je hoortoestel atlijd

Hoe meer u uw hoortoestel draagt, hoe beter het zal aanvoelen. Probeer uw hoorapparaat daarom zo veel mogelijk en liefst altijd te dragen.

3.

Onderhoud uw toestel goed

Volg de instructies en gebruik de juiste producten. Dat verlengt de levensduur van uw toestel.

4.

Let op met chemicaliën

Producten als parfum, haarlak en zonnebrandcrème, kunnen het materiaal van uw hoorapparaat aantasten en de werking beïnvloeden.

5.

Houd uw toestel droog

Het is belangrijk om uw hoortoestel regelmatig goed te laten drogen door 's nachts het batterijklepje open te doen of het hoorapparaat te bewaren in een droogbox.

6.

Slaap niet met uw hoortoestel

Een hoorapparaat is hinderlijk, of zelfs pijnlijk, als u erop ligt. Doe hem daarom uit als u gaat slapen.

7.

Sport gerust met uw hoorapparaat

Tijdens het sporten is het ook van belang dat u goed hoort, dus draag het vooral tijdens het sporten!

8.

Laat uw apparaat (en gehoor) geregeld controleren

Laat uw hoorapparaat, zeker in het begin, regelmatig evalueren bij de audioloog om samen uw toestel goed af te stellen.

9.

Ga zorgzaam om met uw batterijen

U kunt de levensduur van de batterijen van uw hoorapparaat verlengen door het juiste onderhoud.

10.

Bewaar uw hoortoestel op de juiste plek

Bewaar uw hoortoestel op een droge, koele plek. Warme en vochtige ruimtes zijn geen goed idee.

Als u voor het eerst een hoortoestel draagt, gaat er als het ware een nieuwe wereld voor u open. Dat kan in het begin best overweldigend overkomen. Wij geven u alvast 10 nuttige tips die maken dat u zonder zorgen kan genieten van uw hoortoestel.

Tip 1: neem voldoende tijd om te wennen

Kersverse hoorapparaatdrager? Gun uzelf dan voldoende tijd om te wennen. Een hoorapparaat vraagt aanpassing van uw hersenen en van uw gehoor. Dat kan een aantal weken duren. Wees dus geduldig en neem de tijd.

Wennen aan hoortoestel

Tip 2: draag uw hoorapparaat altijd

Hoe meer u uw hoorapparaat draagt, hoe beter het zal aanvoelen. Probeer uw hoorapparaat daarom zo veel mogelijk en liefst altijd te dragen. Het zal maken dat u er helemaal mee vertrouwd geraakt en zelfs niet meer merkt dat u het draagt.

In het begin kan u het gebruik wel opbouwen: probeer het toestel elke dag iets langer te dragen, zodat u uiteindelijk aan een hele dag komt.

Wennen aan hoortoestel

Tip 3: onderhoud uw toestel goed

Bij aankoop van uw hoorapparaat krijgt u instructies mee over het onderhouden en schoonmaken van uw toestel. Volg de instructies en gebruik de juiste producten. Dat verlengt de levensduur van uw toestel. Reinig uw toestel dagelijks, maar plan ook meteen vaste onderhoudsmomenten voor een grondige en professionele reiniging bij uw audicien.

Tip 4: let op met chemicaliën

Een hoortoestel is gemaakt van duurzame materialen. Wees voorzichtig met bijvoorbeeld parfum, maar ook haarlak, olie of zonnebrandcrème. Deze producten kunnen het materiaal van uw hoortoestel aantasten en de werking beïnvloeden.

Hoortoestel

Tip 5: houd uw toestel droog

Een hoortoestel kan niet tegen water, maar is - door transpiratie bijvoorbeeld - toch altijd wat onderhevig aan vocht. Het is belangrijk om uw hoortoestel regelmatig goed te laten drogen. Leg uw toestel daarom ’s nachts in een droge omgeving met het batterijklepje open zodat lucht kan circuleren. Nog beter is om uw toestel te bewaren in een zogenaamde Perfect Dry droogbox.

Hoortoestel

Tip 6: slaap niet met uw hoortoestel

’s Nacht is een hoorapparaat vooral hinderlijk, en kan het zelfs pijnlijk zijn als u erop ligt. Doe het dus uit voor het slapengaan.

Sporten met hoortoestel

Tip 7: sport gerust met uw hoortoestel!

We krijgen vaak de vraag of u kunt sporten met een hoortoestel in. Het antwoord is duidelijk: ja hoor! Sterker nog: tijdens het sporten is het ook van belang dat u goed hoort, dus blijf het vooral dragen.

Er zijn oplossingen zoals een speciaal sporthoesje om te voorkomen dat transpiratie in uw toestel komt. Bij het douchen doet u uw hoortoestel natuurlijk wel uit.

Tip 8: laat uw apparaat (en gehoor) geregeld controleren

Horen met een hoorapparaat is een leerproces. Zeker in het begin is het zoeken naar de juiste instellingen. Dat betekent dus dat het belangrijk is om – zeker in het begin – regelmatig te evalueren en samen met de audioloog uw toestel goed af te stellen.

Tip 9: ga zorgzaam om met uw batterijen

In de meeste hoortoestellen moeten de batterijen regelmatig vervangen worden. U kunt de levensduur verlengen door het juiste onderhoud. Bekijk meer informatie over het onderhoud van hoortoestelbatterijen.

Tip 10: bewaar uw hoortoestel op de juiste plek

Als u uw hoorapparaat niet draagt, bewaar uw het dan op een droge, koele plek. Laat het niet liggen op een plek waar het bijvoorbeeld heel warm kan worden, zoals het dashboard van uw auto. Ook vochtige ruimtes zijn geen goed idee.