Tips voor een multifocale bril

Een bril met multifocale glazen kan soms even vreemd aanvoelen in het begin. Lees hier onze tips om zo snel mogelijk te wennen aan jouw multifocale bril!

Enkele handige tips

Wennen aan je multifocale bril

Het kan enige tijd duren vooraleer je aan je nieuwe, multifocale glazen gewend bent. Multifocale glazen zijn ontworpen om de gewenning zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, maar soms kan je wat moeilijkheden hebben. Met de volgende tips ben je in geen tijd gewend aan je  nieuwe bril.

  • Draag je nieuwe bril de eerste weken zo veel mogelijk.
Als je je bril vaak op- en afzet vertraagt dit het gewenningsproces.
  • Probeer je oude bril niet meer te dragen. Telkens je switcht tussen enkelvoudige en multifocale glazen moeten je ogen opnieuw wennen. En hierdoor kunnen ze sneller vermoeid raken.
  • Plaats wat je wil zien altijd recht voor je. Op die manier maak je optimaal gebruik van de kijkgebieden, en word je niet gehinderd door de randgebieden.

Tips voor het vertegebied

bovenste gedeelte
bovenste gedeelte

Om in de verte te kijken gebruik je  het bovenste gedeelte van je glazen
. Kijk niet enkel met je ogen in een richting, maar draai je hele hoofd mee.

Trappen multifocale brillen

Traplopen kan een kleine uitdaging zijn. Om te voorkomen dat je valt , kijk je door het bovenste gedeelte van de glazen, ook al voelt dit wat tegendraads. Breng altijd je kin naar je borst en kijk voor je een stap zet goed naar beneden. Gebruik voor de zekerheid de leuning, zeker tijdens de aanpassingsfase. 

autorijden multifocale glazen

Bij het autorijden bepaalt naar wat je wil kijken het kijkgebied van de glazen.  Om recht naar de weg te kijken, kijk je door he bovenste deel van je glazen. Wil je naar je dashboard kijken? Dan kijk je door het tussengebied. Hiervoor houd je je hoofd ietsje naar beneden. 

autorijden multifocale bril

Om in de spiegels te kijken, kijk je door het bovenste gedeelte van je glazen en draai je je hoofd naar de spiegel die je wilt gebruiken. Als je enkel je ogen draait kijk je door het wazige randgebied. 

Ook om achteruit te rijden kijk je door het bovenste deel van de glazen. Het kan zijn dat je je hoofd verder moet draaien dan je gewend bent, om de wazige delen van de bril te vermijden.

Tips voor het tussengebied.

Tussengebied

Het tussengebied van je glazen, ook wel de ‘progressieve zone’ genoemd, is bedoeld voor middellange afstanden. De sterkte gaat daar geleidelijk over van de sterkte voor veraf naar die voor dichtbij.

bank

De tussenafstand gebruik je om te kijken van 0,5 tot 1,5 meter. Je zal je kin soms iets omhoog of omlaag moeten bewegen om het scherpste beeld te krijgen. Op kantoor zal je het tussengebied gebruiken om naar je computerscherm te kijken.

Tips voor het nabijgebied 

onderste

Met het onderste gedeelte van je glazen kan je voorwerpen van dichtbij scherp zien, zoals een boek, smartphone of afstandsbediening. 

Bij het lezen houd je de tekst op een comfortabele afstand van je ogen (33 tot 40 cm) en kijk je door het onderste gedeelte van de glazen om het scherpste beeld te krijgen. 

lezen met een multifocale bril

Om een tekstregel in zijn geheel goed te kunnen lezen zal je je hoofd 
soms een beetje mee moeten bewegen. Wanneer je enkel je ogen beweegt kan je gehinderd worden door het wazige randgebied. 

Ondervind je hinder van je multifocale glazen?

Heb je na twee tot vier weken je bril continu gedragen te hebben het gevoel dat je niet aan je multifocale glazen went? Of heb je hoofdpijn? Neem dan contact op met je opticien om je klachten te bespreken.

Ga ook gerust lang bij je Hans Anders opticien om de stand van het montuur te laten controleren. Zeker als je met je bril ergens tegenaan gelopen bent.
Zo ben je altijd verzekerd van optimaal zicht.