Multifocale brillen en glazen

Een multifocale bril laat je zowel van veraf als van dichtbij goed zien, zonder van bril te moeten wisselen.

Een multifocale bril

Zie jij net als veel mensen zowel van veraf als van dichtbij niet goed? Stoort het je dat je voortdurend van bril moet wisselen? Dan heeft Hans Anders een oplossing voor jou: een multifocale bril.

De verschillende zones in multifocale brilglazen

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril laat je zowel van veraf als van dichtbij goed zien. Multifocale glazen combineren verschillende sterktes in één glas. Afhankelijk van waar in je glas je kijkt kan je hierdoor goed zien van op verschillende afstanden: op leesafstand, tussenafstand en veraf. Zonder van bril te moeten wisselen.

Wat is het verschil met een enkelvoudige bril?

In multifocale glazen zitten verschillende sterktes verwerkt. Je kan met dit brillenglas vanaf iedere afstand haarscherp zien. Hierdoor heb je slechts één bril nodig voor verschillende doeleinden, zoals in de verte kijken, lezen en het kijken naar tv of een computerscherm.

Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg.
 

Hoe werkt een multifocale bril?

De overgang van de sterktes in de glazen hebben een natuurlijk verloop. Hierdoor is de overgang tussen dichtbij en veraf minder bruusk.

Het leesgedeelte in multifocale brilglazen
Het onderste gedeelte

Het onderste gedeelte van de glazen is bedoeld om te lezen of naar voorwerpen te kijken op een dichte afstand. Hier is de leessterkte in het glas het hoogst. Om boeken, de krant of etiketten te lezen houd je de tekst dus onder je ogen.

Verzien in multifocale brilglazen
bovenste gedeelte

Wanneer je door het bovenste gedeelte van je glazen kijkt kan je goed in de verte zien, bijvoorbeeld wanneer je een auto bestuurt, tv kijkt of tijdens een wandeling van het landschap geniet.

Het tussengebied in multifocale brilglazen
Tussengebied

Het tussengebied van je glazen, ook wel de ‘progressieve zone’ genoemd, is bedoeld voor middellange afstanden. De sterkte gaat daar geleidelijk over van de sterkte voor veraf naar die voor dichtbij. Hoe breed dit gebied is hangt af van het glasontwerp dat is gekozen. Dit gebied garandeert goed zicht op de middellange afstand, zoals het dashboard van je auto.

De randgebieden in multifocale brilglazen
Randgebieden

De zogeheten perifere gebieden van multifocale glazen zijn de gebieden met minder scherp zicht aan de randen van de glazen. Deze gebieden kunnen niet helemaal vermeden worden, maar eens je aan de bril went zal je hier nauwelijks last van hebben.