Hoortoestellen van topkwaliteit

tegen eerlijke en betaalbare prijzen

Gratis vrijblijvende gehoortest

door een gediplomeerde audioloog

Gratis proefperiode

test je toestel gedurende 1 maand

Terugbetaling mutualiteit

Hulp bij terugbetaling van je toestel

Een hoorprobleem heb je niet alleen

Horen is de basis van onze communicatie. Wanneer deze bemoeilijkt wordt door een hoorprpbleem, kunnen zowel de persoon zelf als zijn omgeving daar moeite mee hebben. Schaamte, frustratie, woede, irritatie, vermoeidheid, elkaar verstaan gaat niet altijd gemakkelijk. Gelukkig brengt een hoorapparaat hulp. Maar wennen aan zo’n apparaat vraagt wat tijd, ook wanneer jij niet de drager bent.

Daarom hebben we een aantal tips opgelijst die helpen om samen te wennen aan het hoorapparaat. Zo wordt elkaar verstaan weer kinderspel! 

Tips voor wanneer je een hoorapparaat draagt

Draag je hoorapparaat zoveel mogelijk. Zo zal je sneller wennen aan het gevoel, en het na een tijdje bijna niet meer voelen zitten.

Praat! Ga geen conversaties uit de weg, maar praat net zoveel mogelijk met anderen. Op die manier zal je een stuk sneller gewend geraken aan je hoorapparaat. Wees ook niet beschaamd om aan te halen wanneer je iets niet goed verstaan hebt.

Vertel mensen dat je slechthorend bent. Er is niets erg of beschamend aan een hoorapparaat dragen. Vertel het daarom gerust tegen de mensen waarmee je spreekt. Zo kunnen zij op hun beurt trager en duidelijk praten.

Zorg voor een rustige omgeving. Achtergrondlawaai bemoeilijkt de conversatie. Zoek gerust een rustiger plekje op en beperkt radio en TV tot een minimum wanneer je spreekt.

Draag je slechts één hoorapparaat? Zet je op restaurant dan op de hoek van de tafel, met je oor gericht naar je gezelschap. Zo ontvang je het geluid het beste.

 

Tips voor het communiceren met iemand met een hoorapparaat

Toon begrip. Word niet boos of geïrriteerd wanneer de persoon moeite heeft om je te verstaan of je iets een tweede of derde keer moet uitleggen.

Richt je tot de persoon waarmee je praat. Maak oogcontact, kom dichterbij staan, spreek in de richting van je gesprekspartner. Probeer ook niet te veel tussen gesprekspartners te wisselen.

Praat duidelijk. Let erop dat je ietsje langzamer praat en duidelijk articuleert. Gebruik ook voldoende handgebaren. Je zou ervan versteld staan hoeveel informatie bewegingen en gezichtsuitdrukkingen overbrengen.

Check af en toe of jullie elkaar goed begrijpen. Pols tijdens het gesprek of jullie elkaar goed hebben verstaan. Het toont bezorgdheid en vermijd misverstanden.

 

Hopelijk helpen deze tips je al een heel eind op weg. Heb je toch nog vragen of twijfels? Aarzel dan niet om een van onze gediplomeerde audiologen aan te spreken!