Verschillende typen hoortoestellen

Horen

Ben je toe aan een hoorapparaat, dan heb je de keuze uit diverse soorten. Per soort zijn er dan bovendien nog tal van opties. Welk hoorapparaat bij jou past, hangt af van veel factoren. We geven je alvast een aantal tips om te bepalen welk toestel geschikt is voor jou.

Welk hoorapparaat je straks zal kiezen, is afhankelijk van factoren zoals de vorm van je gehoorgang, maar ook de mate van gehoorverlies en je eigen voorkeur. We overlopen hieronder een aantal soorten. Sowieso zal de audioloog samen met jou de tijd nemen om te bekijken welk toestel het best geschikt is voor jou.

Grosso modo zijn er 3 soorten apparaten: achter het oor, luidspreker in het oor en in het oor. Elk van deze apparaten zijn beschikbaar met verwisselbare of oplaadbare batterijen. 

 

Hoortoestel achter het oor
Hoortoestel achter het oor (open variant)

Hoortoestel achter het oor

Een veelgebruikt hoortoestel dat achter het oor wordt gedragen, bestaat uit een open en gesloten variant. Bij de open variant kan het geluid dat nog hoorbaar is via de natuurlijke weg het trommelvlies bereiken, waar de gesloten versie compleet afgesloten is. De gesloten versie is vooral geschikt bij zwaardere gehoorverliezen.

Een hoortoestel achter het oor kan voor bijna alle gehoorverliezen gebruikt worden. Het is niet enkel makkelijk te bedienen en onderhoudsvriendelijk, maar er kan ook snel worden gewisseld van een open apparaat naar een gesloten opzetstukje voor groter gehoorverlies.

Luidspreker in het oor.
Op zoek naar een eerste hoorapparaat? Dan is dit misschien een goede keuze. Je draagt het achter het oor en een dun kunststof slangetje gaat in de gehoorgang. Het toestel geeft een betere geluidsbeleving en is erg onderhoudsvriendelijk.

Luidspreker in het oor
Hoortoestel in het oor

Hoortoestel in het oor.
Een hoortoestel in het oor is een zo goed als onzichtbaar toestel dat meestal op maat wordt gemaakt en geschikt is voor mensen met een licht en middelmatig gehoorverlies. Omdat het toestel in het oor gedragen wordt is het vochtgevoeliger, en vergt het meer onderhoud dan andere toestellen.

Dit toestel geeft op esthetisch vlak het subtielste resultaat, maar het is niet geschikt voor elke vorm van gehoorverlies. De mate van gehoorverlies, vorm en grootte van je gehoorgang en de toepassingen waarvoor je het toestel nodig hebt, bepalen of dit type toestel iets voor jou is.

Heb je al een idee welk apparaat voor jou ideaal zou zijn?

Maak nu een vrijblijvende afspraak en bekijk samen met onze audioloog welk toestel het best past bij jouw noden.
Maak een afspraak