Wat zijn torische lenzen?

Torische contactlenzen zijn zachte contactlenzen met een cilinder, speciaal ontwikkeld voor ogen met een cilinderafwijking, beter bekend als astigmatisme.

Contactlenzen

Ben je astigmatisch? Torische lenzen zijn de oplossing.

torische lenzen

Als je astigmatische ogen hebt zie je onscherp, zowel dichtbij als in de verte. Deze afwijking komt al dan niet voor in combinatie met bijziendheid en verziendheid. Een torische zachte lens of een torisch brillenglas corrigeert dan jouw zicht.

Bijna 40% van alle mensen met een gezichtsveldcorrectie zijn astigmatisch. Meestal zal de voorzijde van het oog ofwel de interne ooglens geen volledige ronde vorm hebben maar eerder een ovale.

Een gewone zachte contactlens kan slechts 1 sterkte corrigeren, waardoor de andere onverbeterd blijft en de gezichtsscherpte onvoldoende is. Bij astigmatisme zijn er immers 2 verschillende krommingvlakken, meestal loodrecht op elkaar en daarom 2 sterktes volgens een bepaalde asrichting. 

Torische lenzen, beter voor je kijkcomfort.

Sferische contactlenzen corrigeren slechts 1 sterkte, bijziendheid of verziendheid. Torische lenzen corrigeren daarbij ook nog een astigmatisme, die meestal met bijziendheid of verziendheid samengaan. 

Zo kan je het op je voorschrift van je oogarts terugvinden:

  • Sf -1,00 cyl -2,00 As 175°
  • Sf +3,25 cyl+0,75 As 12°
  • Sf -8,25 cyl -2,25 As 0°
     

Torische contactlenzen hebben horizontaal en verticaal 2 verschillende brandpunten in de lens, sferische contactlenzen slechts 1.

Hierdoor moet de torische contactlens in de juiste positie blijven om de beste gezichtsscherpte te geven, en kan té veel beweging of verdraaien van de lens een aanzienlijke vermindering van de zichtscherpte veroorzaken.

Vandaar dat er torische contactlenzen bestaan die verzwaard worden met een gewichtje aan de onderkant. Zo wordt een teveel aan beweging of rotatie tegengegaan.

Bestellen via de webshop

Torische lenzen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in elke Hans Anders winkel. Eenmaal je je eerste lenzen gekocht hebt is het daarna net zo handig om je volgende bestelling via de webshop te plaatsen, voordelig en snel.