Waarom een hoortoestel nog langer uitstellen?

Horen

“Maar neen, ik heb nog geen hoortoestel nodig hoor!” Ondanks het feit dat steeds meer mensen op vroege leeftijd te maken krijgen met gehoorverlies, staat de Belg niet te springen om naar zijn oren te laten kijken. Ook de aankoop van een hoortoestel wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Gemiddeld wachten mensen zeven jaar. En dat is lang, want in die periode kan het gehoor in snel tempo achteruit gaan.

3 redenen waarom mensen wachten met een hoorapparaat

Enkel oude mensen dragen hoortoestellen

Misschien wel het grootste vooroordeel rond hoorapparaten. De meeste mensen associëren het verlies van gehoor en het dragen van hoortoestellen nog steeds met oudere mensen. Een misverstand, want gehoorschade en gehoorverlies komt bij alle leeftijden en alle generaties voor. Hoog tijd om dat misverstand de wereld uit te helpen!

 

Het gehoorverlies wordt onderschat

De meeste mensen die weten dat ze gehoorverlies of gehoorschade hebben, zijn ervan overtuigd dat het niet ernstig genoeg is om ernaar te laten kijken. Door het belang ervan te minimaliseren vliegen de jaren voorbij en neemt de schade alleen maar toe. Op het moment dat er ingegrepen wordt, is het soms al te laat.

 

Hoorapparaten zijn niet gebruiksvriendelijk

Te groot, niet comfortabel en weinig stijlvol. Het zijn maar enkele associaties die mensen nog steeds maken met hoorapparaten. Volledig achterhaald, want moderne hoortoestellen wegen bijna niks meer, hebben een optimaal draagcomfort, zijn amper zichtbaar of zijn indien gewenst zelfs verkrijgbaar in hippe en kleurrijke designs. Een gepersonaliseerd hoorapparaat, jawel!

 

3 redenen om vroegtijdig te starten met een hoortoestel

Verlies geen overbodige energie

Hoe langer je wacht, hoe meer energie naar de hersenen gaat om geluiden te ontvangen en die op de juiste manier te interpreteren. De tijd die nodig is om aan het hoorapparaat te wennen zal bovendien groter zijn dan wanneer je op wel op tijd actie onderneemt.

 

Sta gelukkiger in het leven

Mensen met hoortoestellen staan sterker in het leven en zijn opmerkelijk gelukkiger dan slechthorende mensen zonder hulpmiddel. Die eerste groep heeft vaak minder stress en geniet op alle vlakken (sociaal, seksueel, …) meer van het leven dan de groep zonder hoortoestel.

 

Verlaag de kans op depressies en dementie

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die niks doen aan hun gehoorverlies een verhoogde kans hebben op vroegtijdig geheugenverlies in vergelijking met mensen die wel investeren in hulpmiddelen. Een minder ontwikkeld gehoor zou dus een negatieve invloed kunnen hebben op het vermogen om herinneringen op te halen.

 

Test je oren gratis met de online hoortest

Twijfel je aan je gehoor? Dan bestaat de kans dat er sprake is van gehoorverlies, gehoorschade of beginnende doofheid. Wacht niet langer en laat naar je oren kijken. Doe de gratis online hoortest of maak een afspraak met één van onze audiologen. Want twijfelen helpt niet, testen wel.