10 slimme tips voor hoortoesteldragers

Horen

Als hoorapparaatdrager gaat er als het ware een nieuwe wereld voor je open. Dat kan in het begin best overweldigend overkomen. Wij geven je alvast 10 nuttige tips die maken dat je zonder zorgen kan genieten van je hoorapparaat.

Tip 1: neem voldoende tijd om te wennen

Kersverse hoorapparaatdrager? Gun jezelf dan voldoende tijd om te wennen. Een hoorapparaat vraagt aanpassing van je hersenen en van je gehoor. Dat kan gerust een aantal weken duren. Wees dus geduldig en neem de tijd. We bundelden alvast een aantal tips om de gewenning vlot te laten verlopen.

Tip 2: draag je hoorapparaat altijd

Hoe meer je je hoorapparaat draagt, hoe beter het zal aanvoelen. Probeer je hoorapparaat daarom zo veel mogelijk en liefst altijd te dragen. Het zal maken dat je er helemaal mee vertrouwd geraakt en zelfs niet meer merkt dat je het draagt. In het begin kan je het gebruik wel opbouwen: probeer je toestel elke dag iets langer te dragen, zodat je uiteindelijk aan een hele dag komt.

Tip 3: onderhoud je toestel goed

Bij aankoop zal je instructies meekrijgen over het reinigen en onderhouden van je toestel. Hou je daar aan en doe het met de juiste producten, dat verlengt de levensduur van je toestel. Reinig je toestel op dagelijkse basis, maar plan ook meteen vaste onderhoudsmomenten voor een grondige en professionele reiniging.

Tip 4: let op met chemicaliën

Een hoorapparaat is gemaakt van duurzame materialen, maar sommige producten komen er beter niet mee in contact. Wees voorzichtig met bijvoorbeeld parfum, maar ook haarlak, olie, zonnecrème … Het kan het materiaal aantasten en de werking beïnvloeden.

Tip 5: hou je toestel droog

Een hoorapparaat kan niet tegen water, maar is - door transpiratie bijvoorbeeld - toch altijd wat onderhevig aan vocht. Het is belangrijk om je hoortoestel regelmatig goed te laten drogen. Leg je toestel daarom ’s nachts in een droge omgeving met het batterijklepje open zodat lucht kan circuleren. Nog beter is om je toestel te bewaren in een zogenaamde droogbox. Vraag daarvoor meer info aan je audioloog.

Tip 6: slaap niet met je hoortoestel

’s Nacht is een hoorapparaat vooral hinderlijk, en kan het zelfs pijnlijk zijn als je erop ligt. Doe het dus uit voor het slapengaan.

Tip 7: sport gerust met je hoorapparaat!

We krijgen vaak de vraag of je je hoortoestel het best uit doet bij het sporten. Het antwoord is duidelijk: dat hoeft niet! Meer nog, tijdens het sporten is het ook van belang dat je goed hoort, dus blijf het zeker dragen. Er zijn oplossingen zoals een speciaal sporthoesje om te voorkomen dat transpiratie aan je toestel komt. Bij het douchen doe je je hoorapparaat natuurlijk wel uit.

Tip 8: volg trouw je controles op

Horen met een hoorapparaat is een leerproces. Zeker in het begin is het zoeken naar de juiste instellingen. Dat betekent dus dat het belangrijk is om – zeker in het begin – regelmatig te evalueren en samen met de audioloog je toestel goed af te stellen. Kom daarom trouw op afspraak voor controle, en spring binnen bij de minste vraag.

Tip 9: ga zorgzaam om met je batterijen

In de meeste hoortoestellen moeten de batterijen regelmatig vervangen worden. Je kan de levensduur verlengen met volgende tips:

  • Doe het batterijklepje open als je je toestel niet gebruikt
  • Haal het stickertje pas van de batterij als je ze gaat gebruiken
  • Laat lege batterijen niet in het toestel zitten
  • Bewaar batterijtjes op een schone, koele plek

Tip 10: bewaar je hoortoestel op de juiste plek

Als je je hoorapparaat niet draagt, bewaar je het best op een droge, koele plek. Laat het niet liggen op een plek waar het bijvoorbeeld heel warm kan worden, zoals het dashboard van je auto. Ook vochtige ruimtes zijn geen goed idee. Daarnaast is het altijd wijselijk je hoorapparaat buiten het bereik van huisdieren te houden.