5 tips om de levensduur van je hoortoestelbatterijen te verlengen

Horen

Heb je een hoortoestel met wegwerpbatterijtjes? Dan moeten die natuurlijk regelmatig vervangen worden. Daarnaast hebben ze ook baat bij een correcte aanpak om de levensduur te verlengen. Met deze tips geniet je optimaal van je batterijtjes.

Deze tips zijn uiteraard niet van toepassing als je een oplaadbaar hoorapparaat hebt.

Tip 1: bewaar je batterijen correct

Batterijen worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Om de levensduur te verlengen, bewaar je ze het best:

  • Op kamertemperatuur en in het donker.
  • Qua temperatuur best niet boven 25°C, maar ook niet onder 10°C, dus niet in de koelkast.
  • Niet bij voorwerpen zoals kleingeld of sleutels. Deze kunnen een kortsluiting veroorzaken in de batterij. Best dus niet in je broekzak of in je portefeuille bewaren om beschadiging te voorkomen.

Tip 2: verwijder de folie pas bij gebruik

De batterijen die tegenwoordig worden gebruikt in hoorapparaten, zijn zogenaamde MF-batterijtjes, omdat ze compatibel zijn met hoorapparaten met een wireless functionaliteit. Ze worden geactiveerd als ze in aanraking komen met zuurstof. Daarom zit er een beschermfolie over de batterijtjes. Verwijder die pas als je de batterij effectief gaat gebruiken. Laat de batterij een tweetal minuten rusten voor je ze in het toestel brengt. Dat maakt dat de batterij zuurstof kan opnemen en zal beginnen te ontladen.

Tip 3: laat een lege batterij niet zitten

Batterij leeg? Laat die dan niet in je hoortoestel zitten. Ze kunnen beginnen lekken en je toestel beschadigen.

Tip 4: Zorg voor propere handen

Voor je je batterij vervangt, zorg je het best dat je handen schoon zijn. Olie, vuil of vocht kunnen je toestel of de batterij immers beschadigen of de werking verminderen. Was dus je handen voor je je batterijtjes uit de verpakking haalt.

Tip 5: Onderhoud de batterijlade

Het vervangen van je batterij is het ideale moment om de batterijlade even schoon te maken en stofjes te verwijderen. Zo kan vuil zich niet ophopen op de batterij-aansluiting en vermijd je dat het contact niet goed meer werkt.