Hoe sporten met een hoortoestel?

Horen

Twijfel je soms of het een goed idee is om te sporten met een hoorapparaat? Ondanks alle praktische drempels die hoortoesteldragers ervaren zou het zonde zijn om omwille van jouw gehoorbeperking niet te sporten.
In deze blogpost geven we een aantal concrete tips zodat je geen excuses meer hebt om jouw sportschoenen nog langer in de kast te laten staan.

Maar… is het wel verstandig om een hoorapparaat te dragen tijdens het sporten?

Sporten is gezond, maar het is niet altijd even praktisch voor mensen met gehoorproblemen. Want wat als je tijdens het fietsen jouw op maat gemaakte hoortoestel onderweg ergens verliest? Of als er tijdens het joggen vocht, zweet of vuil in jouw toestel terecht komt? Of je hoortoestel raakt beschadigd na een intensief duel tijdens een belangrijke voetbalmatch?

Je zou voor minder je hoortoestel thuislaten. Maar ook dat is niet zonder gevolgen. Stel je maar eens voor dat je belangrijke communicaties op het sportveld mist zoals die van je teamgenoten, of dat je het fluitje van de scheidsrechter niet hoort. En ook in het verkeer kan je belangrijke signalen missen wat tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden.

Je kan dus maar beter ten volle gebruik maken van auditieve hulmiddelen tijdens het sporten. Wist je dat er verschillende hoortoestellen op de markt zijn, speciaal gemaakt om te sporten? Een audioloog kan je helpen om de juiste keuze te maken en voor een optimaal comfort te zorgen. Eens je de juiste keuze gemaakt hebt, komt het erop aan om jouw toestel zo goed mogelijk te onderhouden.

3 tips om je hoortoestel te beschermen tijdens het sporten

1. Om jouw hoortoestel tijdens het sporten te beschermen tegen vocht en vuil bestaan er speciale beschermhoesjes die verkrijgbaar zijn in verschillende maten en kleuren.
2. De meeste hoesjes hebben bovendien een koordje dat je gemakkelijk aan jouw kledij kan bevestigen, zodat jouw hoortoestel niet kan beschadigen of kwijt kan raken.
3. Om de levensduur van je hoortoestel te verlengen kan je ze na het sporten in een speciale droogbox leggen met tabletten die het eventuele vocht uit het hoortoestel kunnen trekken.

Overleg met een audioloog

Het is niet gemakkelijk om het juiste type hoortoestel te kiezen (in het oor of achter het oor). Het type hoortoestel dat het beste bij jou past wordt namelijk niet alleen gekozen op basis van uw gehoorverlies, maar ook door het type sport of type activiteit dat je wil gaan beoefenen. Het kan soms moeilijk zijn om de bomen door het bos te zien. Laat je bijstaan door een specialist. Een erkend audioloog kan je helpen om de juiste keuzes te maken.