Problemen met zien ondanks een nieuwe bril? | Hans Anders

Je kan de kleine lettertjes niet meer lezen of je hebt pijnlijke ogen en dus besluit je een nieuwe bril te kopen. Maar wat blijkt? Je krijgt er andere problemen voor in de plaats, in de optiek beter bekend als gewenningsproblemen.

De gewenningsperiode

Elke nieuwe bril is nu eenmaal wennen. Soms een paar dagen, voor anderen twee weken. Het is dus volkomen normaal wanneer je alleen de rand van het montuur van je bril ziet als je hem voor de eerste keer opzet. Dat heeft te maken met het visuele centrum van je hersenen dat nog moet wennen aan de nieuwe, sterk verbeterde zichtomstandigheden. Stap je over op een andere sterkte, een nieuw montuur of een nieuw type glas dan moeten je hersenen hetzelfde proces door. Blijf daarom consequent je bril dragen zodat je ogen zich erop af kunnen stellen.

Je hebt misschien te lang gewacht

Tussen de 40 en 49 jaar begint het gezichtsvermogen bij iedereen af te nemen. Net omdat het een ouderdomsverschijnsel is gaan mensen de stap naar bril uitstellen en wachten ze (te) lang af. Eenmaal de bril op de neus, moeten ook hier de hersenen een gewenningsproces door. Dit gebeurt echter behoorlijk snel. Bijna iedereen die voor het eerst een bril draagt, vraagt zich af waarom men niet eerder een bril op sterkte heeft genomen.

Waardevolle tip voor wie al een bril draagt en bij wie de sterkte van de brillenglazen spectaculair is toegenomen (bijvoorbeeld als gevolg van ernstig astigmatisme of bijziendheid) : laat je hersencentrum rustig wennen aan de nieuwe visuele indrukken voordat je weer comfortabel en perfect kunt zien. Geduld dus.

Multifocale brillenglazen

Dankzij multifocale brillenglazen is scherp zicht mogelijk op alle afstanden. De zones voor verschillende zichtafstanden raken telkens met elkaar vermengd. Hierdoor kan je elk detail helder zien - zowel van dichtbij als veraf, zonder dat het beeld verspringt. De gewenningsperiode duurt maximaal drie weken. Je hoort je bril wel gedurende deze hele periode te dragen. Gewenning is met name voor oudere mensen moeilijk als de verschillen tussen het nabije en verre bereik groot zijn. 

Een tip van de experts: bij klachten zorg je ervoor dat je je nieuwe bril enkel draagt als je zit. Neem de tijd om te wennen aan je nieuwe multifocale bril door deze elke dag te dragen bijvoorbeeld bij het traplopen, het besturen van een auto of tijdens het beoefenen van een sport.

Stress

Stress heeft niet alleen een nadelige invloed op je bloeddruk en hartslag maar ook op je gezichtsvermogen. Hoe meer stress, hoe meer je gezichtsvermogen wordt aangetast. 

Chronische aandoeningen

Kan je ondanks je nieuwe bril soms helemaal niet goed meer zien en dan weer wel? In dat geval kan het zijn dat je lijdt aan een chronische aandoening, bijvoorbeeld diabetes of hypertensie. Beide aandoeningen kunnen een enorme invloed hebben op je gezichtsscherpte. Die problemen worden dan niet veroorzaakt door je bril, maar door grote schommelingen in je glucosespiegel of bloeddruk. Meestal weet je dit gewoon niet en wordt een deftige controle hoogdringend. 

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn op je gezichtsvermogen. Vraag de arts of dit geldt voor geneesmiddelen die je gebruikt.