Bescherm je gehoor met op maat gemaakte gehoorbescherming

Gehoorbescherming die volledig is gemaakt naar jouw oor en behoefte? Ontdek alles over otoplastieken in deze blogpost.

horen

Wens je niet de hele tijd rond te lopen met een vervelende TUUT in je oren, bescherm ze dan. Tegenwoordig wordt er in de media maar al te graag met de vinger gewezen naar de te luide muziek op feestjes of festivals. Maar tinnitus (die vervelende TUUT) kan je ook gedurende andere momenten oplopen.

Om die reden som ik hieronder de verschillende soorten op maat gemaakte gehoorbescherming op met daarnaast nog enkele redenen om een paar aan te schaffen. Eerst zal ik jullie de werking van Hans Anders uit de doeken doen.

Individuele begeleiding

Bij Hans Anders wordt er gewerkt op afspraak, ook voor het nemen van afdrukken. We doen dit zodat de erkende audioloog de nodige tijd kan inplannen om alles goed uit te voeren. Er is niet in elk Hans Anders-filiaal een audioloog aanwezig. De winkels waar een audioloog aanwezig is, kan je raadplegen via deze link en dan enkel «horen» aanvinken. De eeste afsrpaak, die je ook online kan inboeken, neemt een 20-tal minuten in beslag.

Nadien worden de afdrukken opgestuurd naar een erkend fabrikant en duurt het een 3-tal weken voordat ze terug beschikbaar zijn in het Hans Anders-filiaal. Als de gehoorbescherming beschikbaar is in de winkel zal de audioloog contact opnemen om een afspraak in te boeken om deze af te leveren.

Bij het afleveren van de gehoorbescherming krijg je ook een factuur die je kan ingeven bij de mutualiteit, waardoor je nog een extra tussenkomst kan aanvragen.

Er zijn ook enkele zaken die het afnemen van de afdrukken belemmeren. Indien er een oorprop aanwezig is, moet je eerst langsgaan bij een arts om deze te laten verwijderen. Dit om een mooie afdruk te kunnen maken.

Soorten oordoppen op maat

De gehoorbeschermers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. De mogelijkheid bestaat erin om te kiezen voor universele gehoorbescherming, met muziek- of industriefilter, of voor gehoorbescherming op maat. Die laatste variant is verkijgbaar in 2 verschillende materialen: een harde en een zachte. Wat zijn de verschillen tussen beide? De zachte variant is soepeler dan de harde variant, waardoor het makkelijker is om de filter te wisselen. Voor het overige is het een zaak van gevoel.

#1. Oordoppen op maat voor muziek (€ 149,00/set)

De otoplastieken met een muziekfilter zijn ontwikkeld om optimale gehoorbescherming te bieden wanneer je naar muziek luistert of muziek maakt. Door de brede membraan filter ontstaat een vlakke demping waardoor je het geluid op een zeer natuurlijke manier ervaart. Een vlakke demping is perfect voor mensen die een muziekinstrument bespelen of in een band zitten. Het geluid wordt minimaal vervormd waardoor je zuiver kan blijven spelen, maar tegelijk beschermd bent tegen te luide muziek.

De dempingfilter wordt in het oorstukje geplaatst. Deze oorstukjes sluiten het oor volledig af, waardoor het geluid alleen via de geluidsfilter het gehoor bereikt. De brede filter en het kanaal zorgen er tevens voor dat de gehoorgang voldoende geventileerd wordt, wat zorgt voor een optimaal draagcomfort. Daarnaast worden de gehoorbeschermers voor muziek enkel vervaardigd in zacht materiaal.

Dit zijn enkele richtlijnen die helpen om je ideale demping te bepalen:

  • Mild (SNR 10dB): klassieke muziek, zang
  • Medium (SNR 16dB):  DJ's, strijkinstrumenten
  • Strong (SNR 17dB): koperblazers, optredens, clubs, festivals
  • Extreme (SNR 20dB): slagwerk, heavy metal, dance, house

 

 

#2. Oordoppen op maat voor het werk (€ 109,00/set)

Deze oordoppen worden op maat gemaakt en voorzien van een vaste (niet instelbare) filter. De filter is in verschillende dempingswaarden verkrijgbaar, deze zijn afgestemd op o.a. kantoor, bouw, industrie, landbouw, scheepvaart, heftruck, motorrijden, zware apparatuur, etc. Het product is gemaakt van zacht siliconen materiaal en kan na levering direct worden gebruikt. 

Bij deze doorschijnende oordoppen kan je zelf bepalen hoe dempend je de doppen wil. Je kiest samen met de audioloog de dempingswaarde, afhankelijk van de situaties waarin je de doppen wil gebruiken. De hoeveelheid decibels zal afhangen van je noden: wil je nog kunnen communiceren of werk je in veel lawaai en is communicatie niet nodig.

De verschillende dempingswaarden zijn:

  • Mild (SNR 16dB): rust, vliegtuigpersoneel, tandartsen
  • Medium (SNR 21dB): sportdocenten, festivals, uitgaan, horecapersoneel
  • Strong (SNR 24dB): motorrijders, cabriochauffeurs, circuitbezoek, hobby-klussers, gevoelig aan externe geluidsprikkels.
  • Extreme (SNR 26dB): bouw, zware industrie, ongestoord studeren en lezen

 

Hierbij kan het eventueel worden aangeraden om een koordje bij te nemen, zodat je deze aan de kledij kan bevestigen.

Voor gehoorbescherming op maat voor bedrijven werken we samen met SEEH. Meer informatie vind je op hun website.