Otoplastieken: gehoorbescherming op maat

Gehoorbescherming die volledig is gemaakt naar jouw oor en behoefte? Ontdek alles over otoplastieken in deze blogpost.

horen

Individuele bescherming van je oren

Otoplastieken zijn een vorm van gehoorbescherming die volledig afgestemd is op jouw specifieke oor. De term komt van het Griekse “oûs” of oor en “plássein” of “vormen”, wat meteen al een stukje verklaart dat het hier om gehoorbescherming gaat die individueel voor de patiënt op maat worden gemaakt voor optimaal comfort.

Er zijn algemeen vier verschillende soorten gehoorbescherming:

Alle vormen van gehoorbescherming dienen tot fysieke bescherming tegen lawaai en moeten bijgevolg lawaaidoofheid helpen te voorkomen. Maar er is meer: ook zwemmers dragen het soms wel eens om de voorkomen dat er water in de gehoorgang komt en de oordoppen die ons aan een goeie nachtrust moeten helpen, kennen we ook allemaal wel.

Geluidsfilter met dempingswaarde

We kunnen gerust stellen dat otoplastieken of op maat gemaakte bescherming voor onze oren de meest comfortabele vorm van deze vier zijn. Dat ze volledig op maat van je eigen gehoorgang worden gevormd, is daar niet vreemd aan.

Wist je bovendien dat otoplastieken voorzien zijn van een geluidsfilter met een dempingswaarde die aangepast is aan de specifieke behoefte van elke gebruiker?

otoplastiek

Er kunnen zelfs verschillende filters worden voorzien voor verscheidene gebruiken of beroepen.

De meeste filters dempen het lawaai maar zorgen er toch voor dat de spraakfrequenties goed verstaanbaar blijven. Hierdoor kunnen mensen in een lawaaiige omgeving met elkaar blijven communiceren.

Zo werkt de politie met otoplastieken met een aansluiting op een intercomsysteem en zal je bij muzikanten vaak een oortje zien voor aansluiting in het oor op de monitor.

Laten we de verschillende mogelijkheden eens van dichtbij bekijken

We vertelden op het einde van de inleiding al dat het voordeel van slaapdoppen is dat zij per definitie geen specifieke filter hebben. Het doel is namelijk zoveel mogelijk geluid van buitenaf te dempen voor een goeie nachtrust.

De oordoppen op maat die zwemmers dragen zijn feitelijk drijvende siliconen, met dat voordeel dat ze op het wateroppervlak blijven drijven mocht je ze tijdens een fikse zwemslag kwijtspelen. Het oor is in principe bestand tegen water, maar sommige mensen zijn net door dat zwemwater gevoelig voor ontstekingen aan het middenoor.

zwemdoppen

Oordoppen met filter zijn dan weer populair en in bepaalde jobs ook verplicht om veiligheidsredenen. Ze zijn in alle kleurtjes bij Hans Anders verkrijgbaar, dus kan je ze zelfs afstemmen op de kleur van je veiligheidshelm.

Je wist al dat op maat gemaakte doppen met muziekfilter ideaal zijn om muziek te maken en toch het geluid niet stiller te moeten horen: je blijft alle tonen wel duidelijk horen, enkel het hele geluidsspectrum wordt stiller. Bovendien is het ongelofelijk handig om tijdens het jammen of sporten, want je plugt gewoon je mp3-speler in je oordoppen.

Lekken van geluid

Otoplastieken zijn vervaardigd uit een zeer duurzaam materiaal, maar toch is het aan te raden om ze om de drie jaar te vervangen.

Ook het menselijk oor verandert namelijk met de jaren, waardoor ook individuele gehoorbescherming na een aantal jaar geluid zou kunnen doorlaten waar dat niet bedoeld is. 

Reinig ze daarom ook regelmatig, net zoals je dat met een bril zou doen.

Bescherm je gehoor 

Ben je op zoek naar gehoorbescherming op maat, ga dan voor meer informatie even langs bij een van onze Hans Anders-verkooppunten. Daarnaast bieden oordopjes ook een goede bescherming tegen geluid voor op festivals bijvoorbeeld. Deze oordopjes vind je terug in onze webshop.