Wat zijn de oorzaken van tinnitus of oorsuizen?

Horen

Wist je dat… naar schatting zo’n 10 tot 30 procent van de bevolking tinnitus of oorsuizen heeft? De gevolgen zijn niet altijd problematisch, maar toch heeft 5% van deze groep er écht wel last van. Net zoals de oorzaken zijn ook de klachten en symptomen heel uiteenlopend: irritaties, slaapproblemen, gehoorverlies, duizelingen, … Een klein beetje sensibilisering op deze internationale Dag van het Gehoor is dus geen overbodige luxe.

Wat is tinnitus?

Wie last heeft van tinnitus hoort een terugkerend geluid (piep, ruis, brom of fluit) in één of beide oren, zonder dat er enige geluidsbron aanwezig is. Tinnitus komt voor in verschillende vormen waardoor iedereen het anders ervaart. Het geluid kan bijvoorbeeld bij de één luid en gelijkmatig zijn, terwijl het bij de ander eerder stil en ritmisch is.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Vaak wordt gesteld dat oorsuizen het gevolg is van een té intense of langdurige blootstelling aan geluid. Maar eigenlijk zijn er liefst 400 (!) verschillende oorzaken die aan de basis van tinnitus kunnen liggen. Denk onder andere aan oorontstekingen of oorinfecties, oorproppen, ouderdomsdoofheid of de ziekte van Ménière. Ook hart- en vaatziekten, bloedarmoede, narcose, een te hoge cholesterol en te hoge bloeddruk kunnen een ongunstige impact hebben op deze vervelende aandoening.

Oorsuizen door stress, koffie en medicatie

Een minder bekende maar steeds vaker voorkomende boosdoener die oorsuizen veroorzaakt is stress. Een vervelende tuut of piep in de oren is meestal een eerste aanwijzing dat het lichaam de spanning niet aankan. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie tegen reuma of antidepressiva bijwerkingen veroorzaken die titinnussymptomen uitlokken.
 

Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat heel wat stimulerende genotsmiddelen zoals drugs, alcohol, nicotine en caféïne oorsuizen kunnen veroorzaken. Verder zou een teveel aan zout, pikant voedsel of smaakversterkers zoals glutamaat een ongunstige invloed hebben op ons gehoor, al is daarvoor nog geen sluitend bewijs geleverd.

Hoe tinnitus behandelen?

Een volledig lijstje ophoesten met alle mogelijke oorzaken van tinnitus is onbegonnen werk. Inzicht krijgen in de mogelijke oorza(a)k(en) is wel bepalend om de best passende behandeling op te starten. Zo is de ene persoon gebaat met een elektrodenbehandeling terwijl de andere beter kiest voor een natuurlijke behandeling, een relaxtherapie of een hoortoestel.

Begin met een gratis online hoortest

Heb je twijfels rond jouw gehoor? Wacht niet langer en laat naar je oren nakijken. Doe de gratis online hoortest of maak een afspraak met één van onze audiologen voor gespecialiseerd advies rond tinnitus en de behandeling ervan. Want twijfelen helpt niet, testen wel.