Wat je van een oogmeting mag verwachten

Kom je voor een nieuwe bril? Of twijfel je of je een bril nodig hebt? Dan wordt er bij Hans Anders eerst een oogmeting uitgevoerd, deze is altijd gratis.

Oogmeting bij Hans Anders
de autorefractor
de autorefractor

Je verwachtingen worden in kaart gebracht.

Het is belangrijk voor de medewerker om te weten wat je verwachtingen zijn van de nieuwe bril. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je beter wilt kunnen zien in de verte of dat je minder last wil hebben van hoofdpijn.

Je oogheelkundige voorgeschiedenis.

Om je goed te kunnen helpen is het nodig dat we een zo compleet mogelijk beeld van je krijgen. Hiervoor is inzicht nodig in je optische voorgeschiedenis. We kunnen je vragen naar oogafwijkingen of ziektes die voorkomen bij je of in de familie. Maar ook bijvoorbeeld medicijngebruik kan een directe invloed hebben op onze waarneming en de brilsterkte.

De gezichtscherpte wordt in beeld gebracht.

Voor de volgende stap ga je samen met de medewerker naar de speciale oogmeetruimte. Hier wordt bekeken wat je ziet met je huidige sterkte, dit heet gezichtscherpte of visus. De gezichtscherpte wordt bepaald voor ieder oog afzonderlijk als voor de ogen samen.

oogmeting 2
De gezichtscherpte wordt bepaald

Je nieuwe correctie wordt vastgesteld.

Nog steeds in de oogmeetruimte gaat de medewerker aan de hand van je antwoorden op verschillende vragen bepalen wat de nieuwe correctie moet zijn. Er worden een aantal metingen verricht:

Een veraf meting

Deze bepaalt of je ver of bijziend bent. Deze meting heet een sferische meting. Je kijkt naar een serie letters terwijl de medewerker verschillende glazen voor je ogen zet en vragen stelt.

Bepalen van de cilindersterkte

In sommige gevallen speelt ook de bolling van je oog een rol bij de benodigde correctie. Hiervoor kijk je naar een afbeelding van bolletjes in een cirkel of naar een andere ronde vorm terwijl de medewerker hierover vragen stelt, zo wordt de cilindersterkte bepaald. Als de cilindrische sterkte bepaald is, wordt in combinatie met de sferische sterkte van de veraf meting gekeken wat het gezamenlijk resultaat is van de metingen

Een dichtbij meting

Als lezen op de korte afstand, bijvoorbeeld een boek of een tekst op een monitor, moeilijk voor je is, voert de opticien bovendien een dichtbij meting uit. Hierbij houdt hij een leeskaartje voor. Ook hier wordt er met verschillende glazen met verschillende sterktes bekeken vanaf welke afstand je de tekst het best kunt lezen.

De samenwerking tussen je ogen wordt bepaald

Na de feitelijke oogmeting voert de medewerker een aantal tests uit om de samenwerking tussen de ogen te bepalen. Hij kijkt of er balans is tussen beide ogen. Ook kijkt hij of het ogenpaar in diepte (stereo) kan zien.

Je krijgt je sterkte advies

De medewerker zal zijn bevindingen met je delen en je vragen beantwoorden. Hij zal je vervolgens adviseren over de verschillende mogelijkheden in glazen en bewerkingen en de mate waarin hij je verwachtingen kan waarmaken met een gewijzigd voorschrift.

De oogmeting wordt altijd uitgevoerd op basis van je persoonlijke situatie. Heb je na het lezen van deze informatie of tijdens de oogmeting vragen, aarzel dan niet om deze te stellen aan onze medewerkers. We helpen je graag.