Onderhoud en reiniging van je hoorapparaat in 5 vragen

Horen

Om de kwaliteit van je hoorapparaat te garanderen en de levensduur te verlengen, is het belangrijk om het onderhoud ervan ernstig te nemen. Dagelijkse reiniging en af en toe een grondige reiniging zijn een must, maar ook het drogen van je toestel is cruciaal. We leggen je uit hoe je het best te werk gaat aan de hand van de vijf meest gestelde vragen.

Waarom moet ik mijn hoortoestel reinigen en drogen?

Vuil, oorsmeer, stof en haartjes kunnen de microfooningang en andere kleine onderdelen van je toestel verstoppen, en zo de werking beïnvloeden. Een hoorapparaat is ook gevoelig aan vocht. Water is helemaal uit den boze en kan het apparaat zelfs beschadigen. Reinigen is dus belangrijk om te zorgen dat je toestel naar behoren blijft werken. Drogen voorkomt dan weer dat vocht het binnenwerk zou beschadigen.

Hoe reinig ik mijn toestel zelf?

Maak van de dagelijkse reiniging een routine. De audioloog geeft je hierover alle uitleg bij de aankoop van je toestel. Heb je een hoortoestel achter het oor? Reinig dan alle onderdelen dagelijks met een zachte doek. Het is aangeraden om wekelijks ook eens het oorstuk en buisje proper te maken en eventueel oorsmeer of vuil te verwijderen met de aangepaste reinigingsset.

Ook een toestel in het oor maak je dagelijks schoon met een doekje. Je zal ook regelmatig de filters moeten vervangen.

Reinig altijd met de producten en materialen die geschikt zijn voor de reiniging van je hoorapparaat. Gebruik geen agressieve middelen en geen scherpe voorwerpen. Niet zeker of je het goed aanpakt? Vraag je audioloog om meer uitleg.

Hoe droog ik mijn hoortoestel?

Om je hoorapparaat te drogen bestaan er droogtabletten of een handige droogbox. Een droogtablet plaats je bij je toestel in een afgesloten doos en laat je een nacht staan. De droogtabletten zullen het vocht absorberen en oxidatie voorkomen.

Een droogbox reinigt en droogt je toestel in een volledige cyclus. De droogbox desinfecteert bovendien alles. Een handige en zeer grondige manier van reinigen en drogen.

Wat je zeker niet mag doen: je hoorapparaat drogen op de radiator of met de haardroger. Door te grote hitte kunnen de plastic onderdelen smelten of kan het binnenwerk beschadigd raken.

Waarom moet mijn hoortoestel om de paar maanden grondig gereinigd worden door de audioloog?

Met de dagelijkse reiniging zorg je al voor een optimaal hoortoestel, maar om de paar maanden moet je hoorapparaat ook een diepe reiniging krijgen. Daarbij worden de kleine onderdelen van het binnenwerk gereinigd en kunnen eventueel versleten onderdeeltjes vervangen worden.

Hoe zorg ik voor een goed werkend hoorapparaat?

Een goed onderhoud is één ding, maar daarnaast zijn er nog zaken die je het best in acht neemt om je toestel optimaal te laten werken. Voorkom schokken, slaap niet met je hoortoestel, doe je hoorapparaat uit als je gaat zwemmen of naar de sauna gaat. Ook bij de kapper, bij röntgenfoto’s, bij de security van de luchthaven… doe je het hoorapparaat het best uit. Bekijk zeker eens onze 10 slimme tips voor hoortoesteldragers.