NeXt glas: ons nieuwe enkelvoudige glas tegen digitale oogstress

We leven in een digitaal tijdperk, maken steeds meer gebruik van digitale apparaten en kijken meer geconcentreerd en steeds meer van dichtbij naar zeer dichtbij en weer terug.

Onze ogen zijn nooit ontworpen voor een kijkgedrag waarbij we gedurende langere tijd op korte afstanden focussen. Maar de enorme toename van het beeldschermgebruik vraagt dat wel van ons.

Om je een beeld te geven:

  • De computer komt in ons leven. Kijkafstand tot de monitor: 60-120 cm.
  • Introductie van het LED-scherm. Onze ogen krijgen het extra zwaar vanwege het schijnsel van deze schermen.
  • Introductie van de smartphone. Kijkafstand verkort tot 20-40 cm.
  • De tablet komt op de markt.

 

Niet verwonderlijk: met de toename van het aantal apparaten met een digitaal beeldscherm neemt ook het aantal uren dat we er gebruik van maken toe. Tegenwoordig kijken mensen gemiddeld 8-10 uur per dag op beeldschermen zoals smartphones, computers, tablets en tv’s.

Het schakelen tussen dichtbij en zeer dichtbij heeft ook een keerzijde, namelijk digitale oogstress.

Symptomen van digitale oogstress

Door digitale apparaten te gebruiken vraag je veel inspanning van je ogen. Doordat ze lang moeten scherpstellen op een korte kijkafstand worden de ogen overbelast en vermoeid. Wanneer er dan ook nog regelmatig tussen verschillende apparaten wordt gewisseld, moeten je ogen nog harder werken.

Tijdens langdurig en ingespannen beeldschermwerk vergeten we vaak te knipperen waardoor we droge, branderige ogen krijgen. Een andere veelvoorkomende klacht is hoofdpijn, veroorzaakt door de voortdurende spanning van de oogspieren. En zo zijn er meer aan digitale oogstress gerelateerde klachten.

Tussen 15 en 40 jaar zijn je ogen meestal nog prima in staat om zich aan te passen. Een bril met enkelvoudige glazen lijkt voor deze leeftijdscategorie dan ook de meest voor de hand liggende oplossing. Maar daarmee lossen we het probleem van de digitale oogstress niet op.

Een enkelvoudige bril met NeXt glazen kan in dit geval uitkomst bieden.

Het verlicht digitale oogstress en vermindert de symptomen ervan of stelt ze in ieder geval uit. Al vanaf 2 uur beeldschermgebruik per dag zorgt het voor de broodnodige ontspanning. Voorkomen is beter dan genezen: ook als je nog prima kunt aanpassen is het prettig om een steuntje in de rug te krijgen.

Vergelijk het met de e-bike en roltrap:

Ook als je nog goed in staat bent om een gewone fiets te pakken of de trap te nemen is het prettig om soms wat hulp te krijgen. Bijvoorbeeld omdat je je actieradius op de fiets wat wilt vergroten of omdat je al de hele dag aan het winkelen bent en je voeten even wat rust wilt gunnen.

Er is dus geen medische noodzaak?

Nee, maar je krijgt wel meer kijkcomfort zonder dat je ogen daar schade van ondervinden.