Kun je deze letters nog lezen? Flauw misschien, maar aangezien je op zoek bent naar informatie over multifocale lenzen, vermoeden wij dat je moeite hebt met dichtbij scherp zien. Goed dus dat je er bent. Wij weten namelijk veel over ogen. En we informeren je er graag over. Hier lees je alles wat je wilt weten over multifocale lenzen.

Wat zijn multifocale lenzen eigenlijk

Allereerst dus een beetje informatie. Want wat zijn multifocale lenzen eigenlijk? Met contactlenzen kun je weer zien. Simpel gezegd. Multifocale contactlenzen hebben een leesgedeelte, zodat je zowel in de verte als dichtbij scherp kunt zien. Bij centre-near contactlenzen zit het leesgedeelte recht voor de pupil en vloeit deze naar de zijkanten van de lens over in een vertesterkte. Multifocale lenzen met een centre-distance profiel hebben in het midden een vertesterkte, die naar de zijkanten overloopt in een leessterkte. Lenzen worden gemaakt van een speciaal soort kunststof en zijn heel dun - zo dun dat je niet eens voelt dat er een op je oog ligt.

Multifocale lenzen

Waarom multifocale lenzen

Je weet nu hoe multifocale lenzen werken. Maar weet je ook waarom je ze zou willen? Ten eerste is het natuurlijk ontzettend vervelend dat je appjes, de krant op je iPad, je e-mail of een mooi boek niet goed meer kunt lezen. Helaas, dit hoort bij het ouder worden en met jou heeft half Nederland boven de veertig jaar dit probleem. Het goede nieuws is dat je het kunt oplossen.

Verder geeft het dragen van multifocale lenzen je veel vrijheid: altijd op elke afstand scherp zien zonder belemmering van de rand van een montuur of brillenglas, er glijdt niks van je neus, je kunt vrij bewegen, een ruimte binnenstappen zonder dat je glazen beslaan en een aparte zonnebril op sterkte is overbodig. Net als het continu zoeken naar je leesbril.

Wanneer (overstappen op) multifocale lenzen

  • Als je ‘gewone’ contactlenzen niet meer voldoen.
  • Als je je multifocale bril wilt afwisselen met lenzen.
  • Als je geen multifocale bril of leesbril (meer) wilt.
Bekijk hier onze multifocale lenzen

Maandlenzen of daglenzen?

We beloofden dat we je alles zouden vertellen over multifocale lenzen. Dus informeren we je ook over de twee soorten: er zijn maandlenzen en daglenzen. Kiezen daartussen is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Daglenzen draag je zo lang je dag duurt en gooi je ‘s avonds weg. Je hoeft jezelf dus geen schoonmaakroutine aan te leren. En ze zijn ideaal als afwisseling van je multifocale bril; zo profiteer je van de vrijheid van lenzen en het gemak van een bril. Maandlenzen vragen wel onderhoud, maar zijn voordeliger en vaak net iets comfortabeler. Het is bovendien een duurzame optie omdat je niet dagelijks een verpakking weggooit.

Multifocale lenzen dragen doe je zo

Succesvol multifocale lenzen dragen doe je zo

Weet je nog toen je net een bril kreeg, al dan niet multifocaal? Of dat je voor het eerst lenzen droeg? Het was vast even wennen. Dat geldt voor multifocale lenzen ook, dat zullen we niet ontkennen. Dat ‘wennen’ houdt het volgende in. Je hersenen moeten even schakelen: ze moeten ineens meer werk verrichten. Daardoor kan het zijn dat je duizelig wordt. Wennen gaat echter snel, binnen een week weten nieuwe gebruikers van multifocale lenzen meestal wel of het bevalt.

Ga vooral niet zelf experimenteren als je multifocale lenzen wilt gaan dragen. Dan is de slagingskans namelijk minimaal. De positie van het leesgedeelte en je sterkte is niet iets wat je kunt gokken. Beter kun je even langsgaan bij een contactlensspecialist. Die kijkt naar de vorm van je ogen en meet de correctie op. Op basis daarvan krijg je advies welke multifocale lenzen het best bij jouw ogen passen.

Beginnen met lenzen

Multifocale lenzen dragen is echt niet spannend. Zeker, het is even wat anders dan het opzetten van een bril. Maar met ons advies en een beetje oefening kun jij ook lenzen dragen. Geloof ons maar. Wij zien dagelijks mensen die lenzen willen proberen.

Meer advies van Hans Anders