Multifocale lenzen: meer comfort en kijkvrijheid

Zijn multifocale lenzen het nieuwe ideaal voor onze ogen?

lenzen

Vanaf een bepaalde leeftijd (gemiddeld 43 jaar) is de kans groot dat je naast vertesterkte een aparte leessterkte nodig hebt. Dat komt omdat vanaf die leeftijd de lenzen in onze ogen zich niet meer voldoende bol maken om beelden van dichtbij scherp te stellen.

Die aandoening heeft een naam: presbyopie of ook wel ouderdomsverziendheid genoemd.

Multifocale contactlenzen zorgen hier voor een gepaste oplossing omdat hier beide sterkstes (zowel veraf als dichtbij) in de lens gecombineerd zijn. Op die manier worden zowel bijziendheid als verziendheid, maar zelfs ouderdomsverziendheid gecorrigeerd.

multifocale lenzen

Wil je onze multifocale lenzen graag eens proberen? Dat kan. Maak vandaag nog een afspraak op: https://www.hansanders.be/nl/afspraak-maken/lenzen/

Niet te verwarren met bifocale lenzen

Je mag deze multifocale lenzen niet verwarren met monovision of bifocale lenzen: bij monivision wordt namelijk één oog voor de verte gecorrigeerd en één oog voor dichtbij. Onze hersenen gebruiken in dat geval automatisch het oog met het scherpste beeld.

Bifocale lenzen zijn altijd hard en hebben geen geleidelijke overgang van vertesterkte naar dichtbij, maar een echt leesgedeelte, net zoals dat bij een bifocale bril het geval is.

Scherp zien op elke afstand

Geven multifocale contactlenzen ook echt meer kijkvrijheid?

Wel, er zijn een aantal onmiskenbare voordelen aan verbonden. Zo zie je niet enkel dichtbij, maar ook veraf en tussenin scherp. Dat komt onder andere omdat het leesgedeelte zich in het midden van de lens bevindt en vanuit het centrum de lens langzaam overvloeit naar het gedeelte om scherp in de verte te kunnen zien.

Dat gaat heel geleidelijk, waardoor je op alle afstanden scherp blijft zien.

Geen vervormingen meer bij het kijken

Ben je gewend een multifocale bril te dragen, dan zal je bij multifocale lenzen al snel merken dat de vervormingen die de bril met zich meebrengt, bij de lenzen tot het verleden horen. 

Bovendien zijn lenzen een stuk eenvoudiger, denk maar aan tijdens het sporten, lezen, autorijden of televisiekijken.

Multifocale lenzen zijn even wennen

Wat we wel soms horen van mensen die pas multifocale lenzen dragen, is dat het even wennen is: het kan namelijk even duren voor onze hersenen de juiste keuze maken tussen de scherpte van de beelden. 

Dat wennen aan meerdere beelden tegelijk, als het ware, kan ervoor zorgen dat je even duizelig bent, maar na een korte tijd herstelt zich dat.

Daarom is het zo belangrijk dat je klachten altijd meldt en ogen en lenzen regelmatig laat controleren voor eventuele kleine aanpassingen voor meer comfort.