De maten van een bril

We kunnen tegenwoordig alles online kopen; zo ook de bril. Online is het overzichtelijk en makkelijk een mooie bril te vinden, maar eenmaal thuis op de deurmat, blijkt de bril dan toch niet helemaal lekker te zitten. Wij geven je hier een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een bril.

Brillen
brilmaten

Montuurafmetingen

Bij ons in de winkel kunnen we je natuurlijk helpen met de juiste afmetingen van de bril. Maar wil je een bril online kopen, dan is het verstandig om je met iets meer bezig te houden dan alleen een mooie opvallende kleur. De juiste montuurafmetingen zijn erg belangrijk om irritaties te voorkomen en de bril comfortabel te kunnen dragen. 

Heb je al een bril? Kijk dan eens naar de binnenzijde van de brillenpootjes. Hier vind je een drietal cijfergroepen die je waarschijnlijk nog nooit gezien hebt, of waar je in ieder geval de betekenis niet van kent. Dit zijn de afmetingen van verschillende onderdelen van de bril in millimeters. Op chronologische volgorde: de glasdiameter, de brugbreedte en de lengte van de pootjes. We vertellen je graag wat dit allemaal betekent en waar je rekening mee kunt houden:

 • Glasdiameter. De glasbreedte wordt gemeten van één glas. Dit wordt gedaan vanaf de neusbrug tot aan de andere kant van het glas. De glasdiameter kan erg verschillen per bril. Hoe breed jij dit wil, hangt erg af van je persoonlijke smaak, maar brillen mogen niet breder zijn dan het gezicht.
   
 • Neusbrug. De neusbrug is de breedte tussen de twee glazen in. Het gebied dat dus op je neus valt. De grootte van je neus én de afstand tussen de ogen zijn hier belangrijk. Heb je een wat smallere neus of staan je ogen dichter op elkaar? Dan kan je beter voor een bril kiezen met een neusbrug breedte van 15-18 mm. De bril kan anders sneller van je neus af schuiven. Mensen met een bredere neus of een grotere afstand tussen de ogen, kunnen beter kiezen voor een neusbrug breedte van 18-22 mm. Anders kan de bril je neus lichtelijk afknellen. Sommige brillen hebben overigens verstelbare neusbruggetjes.
   
 • Lengte brillenpootjes. De brillenpootjes (veren) kunnen doorgaans versteld worden in de winkel bij de aanschaf van een nieuwe bril. Dit kan ook wanneer je de bril online hebt besteld. Wil je toch liever een kant en klare bril? Houd er dan rekening mee dat de lengte van de veren vaak rond de 140, 145 of 150 mm is.

   

Overige tips

 • Bovenrand montuur. De bovenrand van je montuur mag niet boven je wenkbrauw uitkomen. Dit kan er raar uitzien.
   
 • Onderrand montuur. De bril kan irriteren wanneer deze je huid raakt. De onderkant van de bril mag bijvoorbeeld je wangen niet raken. Ook niet wanneer je lacht!
   
 • Pupilafstand (PD). Bereken de afstand tussen de pupillen eenvoudig met een meetlat vanaf het midden van je pupillen. Aan de hand van deze afmeting, wordt het makkelijker voor je welk montuur of glasdiameter je moet nemen.
   
 • Vorm van je gezicht. Al het bovenstaande is vrij technisch. Een tip voor als je geen meetlat of referentiekader hebt, is om te kijken naar de vorm van je gezicht. Denk hierbij aan contrasten. Heb je een ronder gezicht? Kies dan voor een hoekigere bril die je gezicht wat langer maakt. Heb je een vierkant gezicht? Ga dan voor ronde en ovale vormen die de harde gelaatstrekken verzachten. Bij een langwerpig gezicht, adviseren wij een vierkante of ronde bril.