Alles over lenzenvloeistof

Draag je lenzen, dan weet je ervan: je hebt lenzenvloeistof nodig. En er zijn veel soorten. Raak je in de war? Begrijpelijk. Waarom zijn het er ook zo veel? Goed dat je je dat afvraagt. Daar is namelijk echt een reden voor. We leggen het je graag uit.

Lenzenvloeistof

Wat is het probleem?

Je staat er misschien niet zo bij stil. Het overgrote deel van de contactlensdragers ervaart ook geen problemen. Maar je lenzen - en je ogen - zijn kwetsbaar. Vuiltjes, bacteriën en zelfs make-up resten kunnen je ogen wel degelijk beschadigen. Denk aan ontstekingen, irritatie of slecht(er) zicht. Natuurlijk wil je dit voorkomen en maak je elke avond trouw je lenzen schoon om die vuiligheid weer te verwijderen. En daar komt de vloeistof om de hoek kijken.

Maakt het dan echt uit welke vloeistof je daarbij gebruikt? Zeker. En veel ook zelfs. Wist jij dat lenzenvloeistof invloed kan hebben op de duurzaamheid van je lenzen, het draagplezier en zelfs op de gezondheid van je ogen?

Verschillende vloeistoffen

Er zijn minstens net zoveel lenzenvloeistoffen als dat er contactlenzen zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Zoveel keuze lijkt overbodig. Maar niets is minder waar.

Vergelijk het met conditioner. Je kiest een product wat het best bij de eigenschappen van je haar past. En het werkt nog beter als je ook de shampoo van hetzelfde merk gebruikt.

Lenzen, de vloeistof en je ogen vormen samen een soort magische driehoek. Ieder oog is anders, daar past een bepaald soort contactlens bij en elke contactlens is weer gemaakt van een ander materiaal. Wat weer vraagt om een vloeistof die zo is samengesteld dat het materiaal waarvan de lens gemaakt is optimaal gereinigd wordt.

Zomaar wisselen van lenzenvloeistof is dan ook geen goed idee.

Welke lenzenvloeistof kies je dan?

Lenzenvloeistof is een vloeibaar product vol bacteriedodende stoffen. De samenstelling ervan varieert. Zo zijn er aparte vloeistoffen voor zachte en harde lenzen, voor mensen met droge ogen of gevoeligheid voor allergische ontstekingsreacties. De contactlensspecialist weet precies welke vloeistof bij welke soort lenzen én jouw ogen past. Vraag het dus gewoon eens.

Om je niet helemaal in onwetendheid te laten, gaan we hieronder in op de verschillende soorten onderhoudsproducten die er zijn.

Alles in één lenzenvloeistof

De makkelijkste vloeistof is alles in één lenzenvloeistof. Die kun je, zoals de naam al zegt, voor alles gebruiken: het verwijderen van proteïnen, bacteriën, schimmels en acanthamoeba, afspoelen, desinfecteren, bewaren en bevochtigen.

Lenzenvloeistof met waterstofperoxide

Waterstofperoxide en ogen? En dan vertellen we je ook nog dat dit ideaal is voor gevoelige ogen. De combinatie klinkt wat gek, maar zo’n vloeistof reinigt geweldig. Je moet er wel iets meer bij nadenken dan bij de alles in één vloeistoffen. Waterperoxide wil je inderdaad niet zomaar in je oog. Bij sommige van deze vloeistoffen wordt de waterstofperoxide tijdens het bewaren al omgezet in een neutrale stof (reinigen en verzorgen in één fase). Dan kun je de lenzen ‘s ochtends gewoon in doen. Bij andere types moet je de maandlenzen afspoelen met een neutraliserende vloeistof (reinigen en verzorgen in twee fases) voordat je de lenzen in doet. Vraag dit dus even goed na.

Cleaner (tabletten)

Cleaner tabletten of cleaner vloeistof is speciaal gemaakt om je contactlenzen mee schoon te maken. Je verwijdert hiermee proteïne, lipiden (olie, vet), mucine en calcium. Je kunt je lenzen hier niet in bewaren.

Zoutoplossingen

Zoutoplossingen zijn geconserveerd en pH-neutraal. PH is de afkorting voor de Latijnse term ‘potentia hydrogenii’ en betekent ‘waterstof-ionen-concentratie’, ofwel de zuurgraad. Eigenlijk geeft de pH-waarde simpelweg aan hoe zuur een oplossing, zoals lenzenvloeistof of zeep, is. Als lenzenvloeistof pH-neutraal is, dan betekent dit dat de pH-waarde gelijk is aan de pH-waarde van jouw ogen. Zoutoplossingen gebruik je voor het afspoelen en inzetten van contactlenzen.

Oogdruppels

Heb je regelmatig last van droge of rode ogen? Of irritatie, veroorzaakt door stof, pollen of luchtverontreiniging? Oogdruppels kunnen voor verlichting zorgen. Ze verhogen het draagcomfort van elk type contactlens. Oogdruppels zijn ook een fijne ondersteuning op plekken waar de airco aanstaat, als je gaat vliegen, of neem ze mee naar school of werk.

Geen zin meer in vloeistoffen? Kies dan voor daglenzen.

Lenzenvloeistof online bestellen

Als je eenmaal weet welke lenzenvloeistof jij nodig hebt, kun je deze gemakkelijk online bestellen. Je kunt kiezen uit lenzenvloeistoffen van Easy WearReNu en Alcon. Dat is heel gemakkelijk, want als je eenmaal jouw product één keer via onze webshop hebt besteld, kun je bij een volgende keer gemakkelijk je bestelling herhalen. Heb je (nog) geen idee of wil je overstappen naar een andere vloeistof? We weten er veel van. Stel onze medewerkers gerust al jouw vragen. Ze helpen je graag verder.

Maak een afspraak met onze contactlensspecialist wanneer het jou uitkomt door op de button hieronder te klikken.